Hoe kun je als leidinggevende het best een 'slecht nieuws'-gesprek voeren?

Het is nooit leuk, maar als leidinggevende kom je er niet onderuit. 

Hoe kun je als leidinggevende het best een 'slecht nieuws'-gesprek voeren?

Of je nu behoorlijk stevige feedback moet verwerken of hoort dat je contract niet verlengd wordt; slecht nieuws ontvangen is nooit leuk. Echter, als leidinggevende is het ook erg pittig om dit met een collega te delen. Vandaag gaan we in op het laatste. Want hoe voer je zo'n gesprek nu het beste?

Absolute musts

Het is nooit leuk om slecht nieuws te moeten delen met iemand. Zelfs als je jarenlang ervaring hebt, blijft het lastig. Het is goed om dit soort gesprekken voorbereid tegemoet te gaan. Carrière- en businesscoaches Amina AlTai en Kim Crowder delen hoe je dat nu het beste kunt aanpakken (en wat je beter niet kunt doen). En Amina verklapt alvast: het is belangrijk om veel empathie te tonen tijdens zo'n gesprek.

Gebruik je inlevingsvermogen

We noemden net al dat empathie belangrijk is tijdens een 'slecht nieuws'-gesprek, en daar borduren we meteen op voort. Volgens Crowder is het voor een manager heel belangrijk om medewerkers als mens te blijven zien, zo vertelt ze in gesprek met Well and Good. "Medewerkers zijn niet alleen een middel om een doel te bereiken of een manier om productiviteit te vergroten; het zijn mensen die respect en individuele aandacht verdienen." Empathisch vermogen is tijdens zo'n gesprek dus heel erg belangrijk.

Draai niet om de hete brei heen

Het is ontzettend moeilijk om negatieve feedback met iemand te delen. Met goede bedoelingen proberen sommigen de klap te verzachten door het eerst over andere dingen te hebben of om complimentjes te geven, maar dat is volgens AlTai niet handig. Volgens de carrièrecoach ondermijnt dit 'het psychologische veiligheidsgevoel van de ontvanger'. Zodra je de werkelijke boodschap deelt, kan het op de ontvanger overkomen alsof de dingen die je eerder zei niet eerlijk waren.

Leg uit waarom de beslissing is genomen

Slecht nieuws ontvangen is één ding, maar het is voor je collega ook belangrijk om te begrijpen hoe een bepaalde keuze tot stand is gekomen. Bijvoorbeeld wanneer iemand van een bepaald project wordt afgehaald omdat diegene nog niet naar behoren functioneert. Geef je collega inzicht in hoe de beslissing is genomen. Vertel bijvoorbeeld waarom iemand nog niet goed genoeg is. Enkel delen dat hij of zij niet verder mag gaan met een project, is niet voldoende. "Het kennen van de achtergrond verhoogt het vertrouwen en ons gevoel van eerlijkheid," licht AlTai toe. "Als dit soort details niet worden gedeeld, kan een beslissing heel onrechtvaardig en oneerlijk aanvoelen."

Verlaat het gesprek niet te snel

Slecht nieuws brengen is erg oncomfortabel. Wanneer je de boodschap duidelijk hebt gecommuniceerd, kan het heel verleidelijk zijn om het gesprek snel te verlaten. AlTai raadt echter af om dit te doen. Het is onvriendelijk, en het is juist zo belangrijk om op dit moment empathie te tonen. Je kunt volgens haar beter vragen hoe diegene er zelf tegenaan kijkt. "Stel open vragen over hoe je collega dit ervaart om te laten zien dat je er bent om hen te helpen het te verwerken."

Carriere
  • Well + Good
  • Adobe Stock