Wat te doen als je continu ontevreden bent over je carrière?

We ervaren die ontevredenheid allemaal weleens, maar wat als je er continu mee worstelt?

Wat te doen als je continu ontevreden bent over je carrière?

We zijn allemaal weleens ontevreden over onze carrière. We kunnen wel stellen dat dit een universeel en menselijk gevoel is. In veel gevallen heb je hier maar af en toe last van, maar wat als je continu dit negatieve gevoel ervaart?

Ontevredenheid over je carrière

Je continu ontevreden voelen over je carrière is een van de grootste carrièrevalkuilen, zo deelt carrière- en adviescoach Rachel Peck op het platform Well + Good. Volgens haar ligt deze angst altijd wel op de loer. "Er is altijd wel iets om je zorgen over te maken", stelt ze. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of je wel in het juiste vakgebied werkzaam bent. Of misschien maak jij je zorgen over het feit dat je nog geen promotie hebt gemaakt, of dat je niet goed weet hoe je een goede balans tussen werk en privé behoudt? En dan willen we ook nog eens het liefst trots zijn op wat we doen. Oftewel, er zijn zoveel dingen die voor ontevredenheid over je werk kunnen zorgen.

Peck snapt dat je hierover nadenkt. "Deze zorgen zijn terecht, maar kunnen afleiden van je levenskwaliteit (om nog maar te zwijgen over je vermogen om je te concentreren en om elke dag goed werk te leveren)." Haar oplossing? Een moment met jezelf afspreken om hierover na te denken.

Wat te doen?

Peck heeft vaak te maken met cliënten die eindeloze ontevredenheid ervaren over hun carrière. Wat kun je dan het beste doen? De carrièrecoach begint met een simpele vraag, namelijk: 'Hoe vaak wil jij per jaar actief je carrière analyseren?'.

Veel mensen antwoorden dan dat ze bereid zijn om dit een aantal keer per jaar te doen, of een keer per jaar. Maar wat het antwoord ook is, het is volgens Peck goed om dit vast te zetten in je agenda. Bedenk wanneer jij je werk precies onder de loep wilt nemen, en spreek met jezelf af om daadwerkelijk op die dag over je carrière na te denken – met uitstelgedrag komt niemand verder.

Het is heel goed om dit met jezelf af te spreken. Je weet dan namelijk dat dit moment van reflecteren eraan komt (het moment waarop jij je eigen kritische en existentiële vragen gaat beantwoorden). Hierdoor kun jij je in alle rust focussen op andere dingen.

En heb je de vragen voor jezelf beantwoord en is het helder wat je wel wilt (en wat niet)? Dan kun je je gaan focussen op het behalen daarvan.

Carriere
  • Well + Good
  • Adobe Stock