De beste tips om je sieraden lang mooi te houden

Met een beetje moeite kan je langdurig genieten van je favoriete pareltjes.

De beste tips om je sieraden lang mooi te houden

De kans is groot dat je thuis een flinke collectie sieraden hebt. Zeker met de huidige trends is niks te gek; van een bonte verzameling kettingen tot kleurrijke oorbellen. Of je nu investeert in gouden stukken of liever bij budget-friendly winkels shopt, je wilt je sieraden in beide gevallen zo lang mogelijk mooi houden. Oorbellen of horloges die verkleuren of helemaal onder de krassen zitten zijn nu eenmaal minder flatteus. Met deze tips kan je langer van je mooie sieraden genieten.

Materialen

Of je nu de hoofdprijs hebt betaald voor echt gouden oorbellen of even bij My Jewellery bent binnengestapt voor een budgetproof paar, je wilt graag zo lang mogelijk plezier hebben van je sieraden. Helaas betekent een duur sieraad niet meteen dat het onverwoestbaar is. Sterker nog, sieraden van dure materialen als goud zijn vrij zacht en kunnen daardoor gemakkelijk beschadigen. Goedkopere sieraden zijn weer meer kwetsbaar voor verkleuringen. Daarom is het belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan en blootstelling aan invloeden van buitenaf tot een minimum te beperken.

Aantastende vloeistoffen

Producten zoals bodylotion, parfum en haarlak kunnen je sieraden aantasten. Het is dus verstandig om na het insmeren met bodylotion even te wachten voordat je je favoriete ketting of armband omdoet. Spray ook je parfum eerst op, en doe als laatste je sieraden om. Zo voorkom je dat verzorgingsproducten aan je sieraden blijven plakken en na verloop van tijd het materiaal aantasten. Vooral goedkopere sieraden van bijvoorbeeld ijzer zijn hier gevoelig voor, net zoals kleurrijke steentjes. Deze kunnen na verloop van tijd dof worden.

Zorg ervoor dat je sieraden zo weinig mogelijk nat worden. Het is af te raden je ringen om te houden tijdens het handen wassen, zwemmen of douchen, omdat verkleuring bij goedkopere sieraden op de loer ligt. Ook kan het materiaal kwetsbaar worden door vochtigheid en water. Echt goud kan beter tegen water, maar kan er wel dof uit gaan zien. Wanneer je doucht of je handen wast, gebruik je ook nog eens zeep, waar vaak sterke ingrediënten in zitten die het materiaal kunnen aantasten. Vooral zilver en koper kunnen slecht tegen water en vochtigheid.

Wanneer je gaat schoonmaken, kom je al helemaal in aanraking met agressieve middelen. Het is sowieso verstandig om schoonmaakhandschoenen te dragen om zo je huid te beschermen, maar ook je sieraden wil je niet blootstellen aan schoonmaakmiddel. Ingrediënten zoals alcohol en bleek zijn nog veel krachtiger dan bijvoorbeeld zeep of parfum, dus daar zullen je favoriete juweeltjes veel van te lijden hebben.

Dagelijkse activiteiten

Daarnaast kunnen bepaalde activiteiten je sieraden ook beschadigen. Wanneer je gaat slapen, kun je je sieraden beter afdoen. Zo voorkom je dat kettingen in de knoop raken of oorbellen vast blijven zitten in je beddengoed. Dat komt namelijk zowel je sieraden als je nachtrust niet ten goede.

Materialen zoals goud en zilver zijn vrij zacht en daardoor kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Wanneer je gaat sporten, klussen of tuinieren, loop je kans dat er krassen op je sieraden komen. Met name ringen zijn makkelijk te beschadigen wanneer je klusjes doet met je handen. Daarnaast moet je ook je sieraden schoonmaken nadat je bijvoorbeeld in de aarde hebt zitten wroeten, wat betekent dat het kwetsbare materiaal opnieuw wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld water.

Goed opbergen

Doe je netjes alle sieraden af tijdens bovenstaande momenten, dan is het belangrijk om ze goed op te bergen. Leg ze nooit in de vensterbank in de volle zon en laat ze niet slingeren in een vochtige badkamer. Dit soort extreme omstandigheden komen je sieraden niet ten goede. Investeer in een mooi sieradendoosje met een zachte binnenkant, zoals fluweel. Zo bewaar je je sieraden op een donkere plek waar ze niet worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Met al deze tips verleng je de levensduur van je favoriete sieraden en kan je er lang van genieten.

Fashion
  • Her, Rellery
  • Adobe Stock