Dit is waarom je nieuwe kleding altijd eerst moet wassen

Nooit meer overslaan.

Heb je een jurkje uit de sale weten te vissen, dan wil je het de volgende dag natuurlijk meteen aan naar je werk. Toch is het beter om je pas gekochte kleding linea recta in de wasmachine te gooien. En dat is niet alleen omdat het door anderen gepast is of op de vieze vloer van het pashokje heeft gelegen.

Chemische stoffen

Op nieuwe kleding zitten allerlei chemicaliën. Deze worden onder meer gebruikt om de tops, broeken en jurkjes zo min mogelijk te laten kreuken zolang ze in de winkel hangen. Meerdere testen hebben uitgewezen dat kleding uit China wel negenhonderd keer meer chemische stoffen bevat dan volgens de veiligheidslimiet toegestaan is.

Lees ook: Weekendje weg? Deze 4 outfits komen goed van pas

Risico op huidirritatie

De chemische stoffen die op spiksplinternieuwe kleren zitten, zijn allesbehalve goed voor de huid. Zo kun je er volgens experts huidirritaties als uitslag en jeuk aan overhouden. Vooral de stof formaldehyde is een boosdoener, maar ook bepaalde kleurstoffen in de kleren kunnen voor irritaties zorgen.

Voortaan dus eerst de wasmachine laten draaien voor je die nieuwe top of broek aantrekt. Want ook hier geldt: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Bron: Marie Claire | Beeld: Jason Lloyd-Evans

Laatste nieuws