Waarom je beter geen bodylotion na het douchen kunt gebruiken

En twee opties die je wél kunt gebruiken.

Waarom je beter geen lotion na het douchen kunt gebruiken

Smeer jij je na het douchen ook altijd in met je favoriete bodylotion om je huid zo zacht en soepel mogelijk te houden? Wij ook! Maar volgens dermatologen zijn de meeste lotions eigenlijk helemaal niet zo hydraterend als dat we denken.

Hydrateren

Vooral tijdens de koude dagen kan je huid een stukje droger zijn dan normaal. Maar als je bodylotion dus niet zo hydraterend blijkt te zijn, wat moet je dan gebruiken? Volgens de American Academy of Dermatology (AAD), een groep van meer dan 20.000 dermatologen, kun je je huid wel degelijk hydrateren als je maar de juiste producten gebruikt.

Zo raadt de groep aan om een zalf of crème te gebruiken, in plaats van een lotion. Waarom? "Zalven en crèmes zijn effectiever en minder irriterend dan lotions", aldus de AAD.

Lees ook: Zo breng je make-up aan als je een droge huid hebt

Zalf, crème en lotion

Wil je je lichaam écht gehydrateerd houden? Dan zijn dikke zalven het meest effectief, omdat ze op olie gebaseerd zijn. Hoe meer olie, hoe vetter het product. En dat is een goede zaak als je huid een tekort aan vocht heeft. Mocht je het te vet vinden of geen tijd hebben om te wachten totdat de zalf ingetrokken is, dan kun je ook voor een crème gaan.

Crèmes, zijn na zalven, het meest hydraterend. "Crèmes zijn wateroplosbaar en meer hydraterend dan een lotion, maar minder dan een zalf. Veel mensen vinden een crème beter dan een zalf vanwege de textuur en omdat het product minder dik is", legt dermatoloog Kenneth Mark uit.

Hoe zit het dan met lotions? Volgens dermatoloog Mark, kun je een lotion vergelijken met "een poeder in een vloeistof". Dit komt omdat de emulsie meer verdund is dan die van een crème en zalf. Volgens de AAD en de National Exzema Society is een lotion meer irriterend en dus minder effectief voor je huid dan een crème en zalf, vooral als je je droge huid wilt behandelen.

Beauty
  • InStyle, Independent UK
  • iStock