Wat je wil weten over het coronavirus

Een paar facts van het RIVM op een rij.

Wat je wil weten over het coronavirus

Sinds december 2019 startte de uitbraak van een nieuw coronavirus in de regio Wuhan, in China. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten die dit virus hebben, ervaren koorts en luchtwegklachten. Ook in Nederland worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen gaan. We zetten wat facts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu (RIVM) voor je op een rij.

Besmettingen Nederland

Op dit moment zijn er 321 mensen in Nederland die positief getest zijn. Volgens het RIVM komen de meeste patiënten op dit moment uit Brabant. Na Brabant, wonen de meeste patiënten in Utrecht. Van 150 personen is bekend dat zij het virus hebben opgelopen in het buitenland, de meeste patiënten waren in Italië. Ook waren er patiënten in Duitsland, Frankrijk, Iran, Oostenrijk, Kaapverdië, Groot-Brittanië en Hong Kong. Volgens het RIVM wordt er van 90 personen nog onderzoek gedaan wat de mogelijke bron kan zijn.

Wil je actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) volgen? Klik dan "hier".

Nieuwe maatregel

Sinds maandagavond geldt er in Nederland een nieuwe maatregel: stop met handen schudden! Was daarnaast goed je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Deze algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Wat kun je zelf doen?

Het RIVM geeft een hele reeks nuttige antwoorden op dringende vragen. Wij zetten er een paar voor je op een rij:

1. Wat moet je doen als je je zorgen maakt over je gezondheid?
Heb je verkoudheidsklachten of een verhoging tot 38,0 graden Celsius? En heb je daarnaast ook contact gehad met een patiënt met het coronavirus, of ben je in een gebied geweest waar het coronavirus heerst: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran of de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië?

Dan stelt het RIVM dat je klachten mild zijn en je dus niet de huisarts hoeft te bellen. Dit kan ook een gewone verkoudheid zijn. Wel adviseren ze om thuis te blijven en uit te zieken. Dit om te voorkomen dat je andere niet besmet. Houd ook afstand tot andere mensen.

Wanneer moet je wél de huisarts bellen? Als je koorts hebt (meer dan 38 graden Celsius) en/of als je moet hoesten of benauwd bent.

2. Wat moet je doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?
Het RIVM stelt dat de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding te voorkomen, heel simpel zijn. De maatregelen gelden namelijk voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Volg deze dus goed op:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud géén handen

3. Is het coronavirus ernstiger dan een gebruikelijke griep?
Het RIVM geeft aan dit nog niet goed te weten. "De officiële cijfers van dit moment lijken niet heel verontrustend. Maar we weten niet precies hoeveel vertraging er in de gegevens zit en of er sprake is van een onderrapportage en hoe groot die is.

Het punt is dat het om een nieuw virus gaat. Het is dan belangrijk om heel gedetailleerde informatie boven tafel te krijgen om precies te kunnen bepalen hoe gevaarlijk het virus is. Er is meer informatie nodig over de verspreiding van het virus, ook bij mensen die maar een beetje of helemaal niet ziek worden. En van alle mensen die ziek worden, wil je eigenlijk precies weten wat ze hebben gedaan", aldus het RIVM.

Nog meer vragen? Het RIVM heeft een uitgebreide Q&A over het nieuwe coronavirus. Die vind je "hier".

Lifestyle
  • RIVM
  • iStock