Steeds vallen voor de verkeerde, afhaken wanneer het serieus wordt, het lastig vinden om grenzen aan te geven... Aan de basis liggen vaak gedragspatronen die je als kind hebt aangeleerd. Door terug te gaan naar je verleden en je daarvan bewust te worden, kun je relaties repareren.
Back to the future
Je hele leven lang ga je relaties aan. Met ouders en liefdepartners, met vrienden en collega's. Hoe jij je verhoudt tot al die mensen - innig en liefdevol, vol vertrouwen of juist helemaal niet - is uiteindelijk terug te voeren op de hechtingsband die je als klein kind hebt opgebouwd met je ouders. Misschien herken je het wel: je raakt steeds in dezelfde situaties verzeild, met aanverwante problemen. Liefdesperikelen, gedoe op het werk, grensoverschrijdende schoonmoeders...
Onbewust zijn bepaalde patronen ingesleten, die zich in je volwassen leven blijven manifesteren. Het is een toestand, vergis je niet. Maar je hebt opties. Duik in plaats van je hulpeloosheid over te geven aan aangeleerde impulsen eens in je verleden. Psychologen hebben bewezen dat daar de sleutel ligt tot gelukkiger relaties.
Lees ook: Een gezonde relatie? Laat deze gewoontes dan achterwege
6x bewust betere relaties
Een paar tips om je te helpen je bewust te worden van je emotionele bagage en meer controle te krijgen over hoe je je opstelt in je huidige relaties.
1. Terug naar vroeger
Ga terug naar je jeugd. Hoe was de dynamiek in jullie gezin? Had je een veilige hechtingsband met je ouders?
2. Herken patronen
Loop je in relaties steeds weer tegen ongezonde patronen aan? Angsten uit je jeugd kunnen ervoor zorgen dat negatieve patronen steeds terugkomen. Misschien heb professionele hulp nodig om ze te herkennen.
3. Aangeleerde mechanismen afleren
Wie vroeger niet kon bouwen op haar ouders, handelt in volwassen relaties vaak nog steeds vanuit de angst van dat innerlijke kind. Door je daarvan bewust te worden, kun je aangeleerde mechanismen afleren en voortaan laten leiden door volwassen gedrag.
4. Inzicht krijgen
Krijg inzicht in hoeveel ruimte jij nodig hebt binnen een relatie, en oefen ermee om je gevoelens en verlangens vaker kenbaar te maken.
5. Eigenwaarde en zelfvertrouwen
Nieuwe dingen doen en vaker doen wat jij belangrijk vindt, is goed voor je gevoel van eigenwaarde en je zelfvertrouwen. Daardoor wordt de goedkeuring van anderen minder belangrijk.
6. Zelfliefde
Zorg goed voor jezelf. Jezelf gunnen wat je nodig hebt en waar jij gelukkig van wordt, is de basis van al je relaties.
Meer weten? In het april nummer van Marie Claire lees je er een artikel over.
- Natasja Bijl
- Pablo Merchán Montes