Hoe veilig is het om geverfde eieren te eten?

Het is weer Pasen! Dat betekent een heerlijk paasbrunch, waarbij een geverfd ei niet mag ontbreken.

Hoe veilig is het om geverfde eieren te eten?

Het is weer Pasen! Dat betekent een heerlijk paasbrunch, waarbij een geverfd ei niet mag ontbreken. Maar heb jij je ook weleens afgevraagd of zo'n gekleurd ei eigenlijk wel goed voor je is? Je bent lang niet de enige. Maar niet getreurd, want we hebben hier nu eindelijk het antwoord op! 

Met een gerust hart 

Als je een gekleurd ei in de winkel hebt gekocht, hoeft je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken. Er is dan een kleine kans dat de kleurstof door de schaal is gedrongen.

Daarbij komt ook dat er voor deze eieren veilige verf gebruikt moet worden voor het verkocht kan worden. Volgens het Voedingscentrum zijn ook gewone viltstift en speciale eierverf en eierstiften veilig om te eten. Maar wat is er dan niet veilig? 

Lees ook: Aha! Zó veel calorieën zitten er in één paasei

Onveilig

Als je gewone waterverf of vingerverf gebruikt, is er wel een kans dat de verf door de schaal kan komen en in het ei terecht komt. Volgens de bron is een kleine hoeveelheid niet schadelijk, mits je verf gebruikt wat ook voor kinderen is bedoeld.

Als je zware verf gebruikt, zoals bijvoorbeeld muurverf (wat hoogst waarschijnlijk niet het geval zal zijn), dan is dit wél een risico voor de gezondheid volgens de Voedsel- en Warenautoriteit. 

Wil je 100% veiligheidsgarantie? Ga dan aan de slag met natuurlijke kleuren. Verf je eieren bijvoorbeeld met bietensap of spinazie. 

Lifestyle
  • Grazia
  • Gossip Girl