Aha! Zo werkt aantrekkingskracht dus

Die groene ogen, leuke lach, intelligente humor...

Die groene ogen, leuke lach, intelligente humor… We denken dat we weten wat ons aantrekt in een ander, maar hoe werkt aantrekkingskracht nou écht? En kun je die vlinders in je buik ook negeren, zodat je niet weer voor de verkeerde valt?

Klik

Lifestylecoach Monica Wardenaar bedacht het datingconcept TypeDating. Ze is veel bezig met het begrijpen en inzetten van aantrekkingskracht in haar werk. “Echte aantrekkingskracht herken je aan de 'klik' die je voelt als je iemand voor het eerst ontmoet. Stel dat je op een verjaardag iemand tegenkomt. Jullie hebben een leuk gesprek, het voelt vertrouwd. Natuurlijk is het geen garantie dat een eventuele relatie succesvol is, maar: zónder zo'n klik is de kans op een duurzame relatie klein”, zegt Wardenaar.

Lees ook: Een goede nachtrust is cruciaal voor een gelukkige relatie

Liefdeskaart

“Aantrekkingskracht is ook iets anders dan een fysieke match. Je kunt aantrekkingskracht voelen zonder dat er een fysieke match is, dat kan bijvoorbeeld een goede basis zijn voor een vriendschap. Dat je aantrekkingskracht voelt bij de een en niet bij de ander, komt bijvoorbeeld door de ervaringen die je gedurende leven opdoet. De Nieuw-Zeelandse seksuoloog John Money noemt dit 'liefdeskaart'.

Van jongs af aan ben je onbewust bezig met het ontwikkelen hiervan, door het opslaan van indrukken en omgevingsfactoren. Van je oppas die een sarcastische gevoel van humor had, via de kleur ogen van je moeder tot de manier waarop je favoriete lerares praatte: al deze dingen samen zijn de puzzelstukjes die het beeld vormen van je ideale partner. Is die samengestelde partner een man met blond haar, dan zul je bij mannen met donker haar geneigd zijn te zeggen: dat is mijn type niet. Waarbij je, volgens Money, dan ook gelijk hebt.”

Vlinders in je buik

“In je hersenen is het limbische systeem limbische systeem onder andere betrokken bij emoties. Hier wordt fenylethylamine aangemaakt, een soort liefdesstofje. Dat creëert de vlinders in je buik en een energiek gevoel. Steeds wanneer je iemand tegenkomt die voldoet aan het beeld dat je in je hoofd hebt gevormd van je ideale partner, komen die gevoelens naar boven. Dat is echte verliefdheid, maar het zegt helemaal niks over of die persoon een goede match voor je is. Je weet namelijk nog niet of jullie karakters bij elkaar passen bijvoorbeeld”, aldus Wardenaar.

De wet van de aantrekkingskracht

Lifecoach Sabine Hess bouwde een theorie rondom de wet van de aantrekkingskracht, die bestaat uit de volgende aspecten.

1. Gedachtes en gevoelens
“Als jij negatief over jezelf denkt of voelt, dan straal je dit ook uit en wordt het veel lastiger om een partner te vinden die jou waardevol vindt.”

2. Doen
“Met alleen dromen schiet je niks op. Probeer te bedenken waar die droompartner zich zou kunnen bevinden en wat jij zou kunnen doen om hem of haar daar te ontmoeten.”

3. Ontvangen
“Durf jij jezelf helemaal te geven, ook al is er een kans op teleurstelling?”

4. Accepteren
“Houd je wensen binnen je eigen invloedssfeer. Je kunt niet afdwingen dat iemand zich net zo aangetrokken voelt tot jou, als jij tot de ander.”

Benieuwd naar het hele artikel? Je leest het in het mei nummer van Marie Claire.

Bron: Sara Madou | Beeld: Kate Kalvach

Laatste nieuws