'Heb je nog vragen?' Zo beantwoord je deze vraag tijdens je sollicitatiegesprek

Om te voorkomen dat de vraag je overvalt, kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Je hebt je moeiteloos door je sollicitatiegesprek heengeslagen, en dan ineens is daar die ene vraag: 'Heb je zelf nog vragen voor ons?'. Zelfs wanneer je deze vraag al ziet aankomen, kan hij alsnog zorgen voor kortsluiting. Hoe geef je hier nou het beste antwoord op?

Valkuil

Een grote fout die mensen maken is dat ze het gevoel hebben dat het lastige deel al voorbij is, terwijl dat niet het geval is. Hoewel de vraag 'Heb je nog vragen?' misschien klinkt als een formaliteit om het gesprek af te ronden, zit er eigenlijk veel meer achter. Door deze vraag op de juiste manier te beantwoorden, laat je namelijk zien dat je je huiswerk hebt gedaan en dat je invested bent in de vacature.

Goede vragen

"Door je goed voor te bereiden, veel kennis te vergaren én die kennis in complimenten of vragen te verwerken, bewijs je dat je hard hebt gewerkt en dat je een sterke kandidaat bent", vertelt Sandy Golinkin, oprichtster en CEO van loopbaan consultancy Raising the Bar, aan Real Simple. Ze deelt haar 4 favoriete vragen die je aan de interviewer kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek - en 3 vragen die je absoluut níet moet stellen.

1. Wat zijn de (2 of 3) belangrijkste kwalificaties waar je naar zoekt in een kandidaat voor deze positie?

Dit klinkt misschien als een simpele vraag. Toch laat je hiermee zien dat je bereid bent om hard te werken om te voldoen aan hun eisen en verwachtingen.

2. Met welke grote uitdagingen gaat deze afdeling (of dit team/bedrijf) te maken krijgen in de komende maanden?

Met deze vraag laat je zien dat je oplossingsgericht denkt en dat je vanaf dag één bereid bent om hard te werken. Ook toon je aan dat je oprecht nieuwsgierig bent naar het reilen en zeilen van het team. En het antwoord dat je krijgt is ook nog eens handig om te hebben: het bereidt je vast voor op de uitdagingen die je kunt verwachten, mocht je uiteindelijk aangenomen worden.

3. Als je kijkt naar de mensen die deze positie de afgelopen jaren vervuld hebben, wat was het verschil tussen mensen die 'prima' werk verrichtten en mensen die 'geweldig' werk verrichtten?

Je wilt natuurlijk laten zien dat je niet zomaar aan het werk gaat, maar dat je de drive hebt om uitzonderlijk goed te presteren. Door deze vraag te stellen kun je erachter komen aan welke standaard je moet voldoen én op welke gebieden je je voorganger nog kunt overtreffen.

4. Wat zijn nu de volgende stappen?

"Ik raad mensen sterk aan om deze vraag te stellen, mocht het nog niet duidelijk gemaakt zijn in het gesprek", zegt Golinkin. "Het geeft iedereen duidelijkheid." Door te weten wanneer je een reactie kunt verwachten, kun je na het gesprek peace of mind behouden. Je hoeft namelijk niet te speculeren over waarom je nog niks gehoord hebt, maar kunt de gestelde deadline rustig afwachten.

Vragen om te vermijden

Natuurlijk zijn er ook vragen die je beter niet kunt stellen. Volgens Golinkin gaat het dan om 'oppervlakkige' vragen die de indruk wekken dat je vooral bezig bent met jezelf in plaats van met de baan zelf. "Het is belangrijk om te focussen op de verantwoordelijkheden van de baan en op je kennis van het bedrijf", legt ze uit.

Vragen zoals deze kun je daarom beter vermijden:

  1. Hoeveel vakantiedagen krijg ik?
  2. Kan ik snel promotie maken?
  3. Hoe gaat mijn kantoor eruit zien?

Uiteraard is er altijd nog één ander antwoord dat je beter niet kunt geven, namelijk dat je eigenlijk geen vragen hebt. Dit komt al snel over alsof je je niet goed voorbereid bent of niet echt geïnteresseerd bent, en dat wil je natuurlijk niet. Om te voorkomen dat je met een mond vol tanden komt te staan, is het daarom verstandig om van tevoren een aantal vragen op te schrijven en te oefenen. Good luck!

Bron: Real Simple | Beeld: Adobe Stock