Eigen mondkapje maken? Deze materialen kun je het beste gebruiken

Het gebruik van een niet-medisch mondkapje is vanaf 1 juni verplicht in het ov.

Lees ook

Het gebruik van een niet-medisch mondkapje is vanaf 1 juni verplicht als je met het openbaar vervoer reist, omdat je hier niet voldoende afstand van elkaar kunt houden. Echter is er slechts een beperkt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze kapjes. Daarom tippen we een paar materialen die je het beste kunt gebruiken voor je eigen doe-het-zelf mondmasker.

Hygiënemaatregelen

Als je genoodzaakt bent om met het openbare vervoer te reizen, dan kun je de hygiënemaatregelen die in Nederland gelden niet altijd nastreven. Daarom is het vanaf 1 juni verplicht om met een mondkapje op te reizen. Maar biedt een niet-medisch mondmasker wel voldoende bescherming?

Lees ook: Waarom een mondkapje dragen juist voor meer risico kan zorgen

Effect niet-medische mondkapjes

Het RIVM geeft aan dat niet-medische mondkapjes de drager zeer beperkt in het beschermen tegen besmetting. Dit hangt sterk af van de kwaliteit van de materialen.

“Het gebruik van verschillende materialen, zoals katoen en linnen, zorgt ervoor dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn. De mate waarin het mondkapje aansluit op het gezicht en het draagcomfort hebben er ook invloed op. Zelfgemaakte mondkapjes verschillen sterk van pasvorm, materiaal en algehele kwaliteit. Omdat een niet-medisch mondkapje slechts beperkt beschermt, kan dit geen vervanging zijn voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en de (thuis)isolatie van personen met gezondheidsklachten”, aldus het RIVM.


Waarom het kabinet dan toch besloten heeft om het dragen van niet-medische mondmasker in het openbaar vervoer verplicht te stellen? Dat lees je “hier”.

De beste materialen voor je DIY mondmasker

Toch een eigen mondkapje maken? Er zijn bepaalde materialen die je hier het beste voor kunt gebruiken. Zo toont een studie van de Universiteit van Cambridge aan dat (naast een chirurgisch masker natuurlijk) een stofzuigerzak, vaatdoekje, katoenen T-shirt, antimicrobiële kussensloop en linnen stof de beste materialen zijn (in die volgorde).

Volgens een rapport van Stanford Medicine kunnen de eerste twee materialen het echter moeilijk maken om te ademen, waardoor een katoenen T-shirt of een antimicrobiële kussensloop je beste opties zijn…

FYI: was altijd eerst goed je handen voordat je het mondkapje op- en afzet.

Bron: RIVM, InStyle | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook