Een outdoor avontuur: 8 parels in de regio Wallis

Het hele jaar door een heerlijke plek voor een outdoor vakantie.

De regio Wallis (Valais in het Frans) in het zuidwesten van Zwitserland is het hele jaar een heerlijke plek voor een outdoor vakantie. Zo kun je er skiën, hiken, zwemmen én ook nog heerlijk eten en lokale wijnen proeven.

Nendaz & Veysonnaz

De regio rond de plaatsen Nendaz en Veysonnaz ligt in het hart van het grootste skigebied van Zwitserland. Een superplek voor in de winter dus, maar in de zomer mag de mountain experience er ook wezen.

View from the top

Het nieuwe uitkijkplatform op de top van de Mont-Fort is een must-see in zomer en winter. Het 360° uitzicht op deze hoogte is wáánzinnig: van de bergtoppen van de Matterhorn en de Grand Combin tot de Mont-Blanc. En vanuit Siviez ben je er zo met de stoeltjeslift en de kabelbaan.

E-biken voor het bos

Heb je zin in een actief dagje in de natuur, dan tippen we de guided tour per e-bike. ’s Ochtends ga je met de kabelbaan naar boven en daarna fiets je over de mooiste groene paden door het bos. Aan het eind van de tocht wacht een heerlijk driegangenmenu.

Hiken langs wilde bergbeekjes

Langs de oude irrigatiekanalen die al eeuwen dienen om water uit de bergen naar dorpjes en akkers te laten stromen, kun je prachtige wandelingen maken. Onderweg kom je langs de mooiste plekken met fantastisch uitzicht. En je zou het misschien niet verwachten, maar hiken langs de zogenaamde ‘bisses’ is prima te doen.

Meer info over de regio Nendaz en Veysonnaz vind je op nendaz.ch en veysonnaz.ch

Gornergrat 

Met Gornergrat Railway door de Walliser Alpen rijden is een te gekke ervaring. Wij tippen de mooiste plekjes en leukste activiteiten onderweg. 

Nostalchic class-tour

In een authentieke treinwagon uit 1961 over de Gornergrat bergkam razen en onderweg genieten van de mooiste uitzichten. Voordat je in Zermatt opstapt, maak je een guided tour door de oude stad en daarna brengt de trein je naar restaurant Riffelalp Resort op 2222 meter. Hier krijg je een viergangenmenu met heerlijke bijpassende wijnen. Kaartjes boek je hier.

Een date met de zwartneusschapen

Deze schattige zwartneusschapen zijn van een speciaal ras uit de regio Wallis. Ze zijn te herkennen aan hun spiraalvormige hoorns, zwarte gezichtjes en oren en ultra wollige vacht. Je kunt het best een treinticket kopen van Zermatt naar de Gornergrat, daar uitstappen en verder wandelen – de schapen dragen een halsband met GPS zodat je ze makkelijk kunt vinden.

Per trein langs de Matterhorn

Gornergrat Railway rijdt sinds 1898 vanaf Zermatt via Riffelalp en Riffelberg naar de top van de Gornergrat op 3098 meter. Onderweg heb je uitzicht op de Matterhorn en bergen en gletsjers zo ver als je kunt kijken.

Meer info over Gornergrat Railway vind je op gornergrat.ch/en

Aletsch Arena 

Misschien ken je Aletsch Arena al als skigebied, maar wist je dat je er ook in de zomer fantastisch vakantie kunt vieren? In het gebied in de Zwitserse Alpen vind je de mooiste natuur en de grootste gletsjer van de Alpen.

Lunchen bij Bättmerhitta

Van hiken krijg je trek, maar als je het goed timet kom je rond lunchtijd langs Bättmerhitta. In authentieke berghutsfeer eet je hier lokale specialiteiten, zoals homemade spätzle. Tip: drink er een glas lokale wijn bij, bij voorkeur op het terras. Te reserveren via de website van Aletsch Arena.

Ontdek de Aletsch gletsjer

De grootste gletsjer van de Alpen is het toppunt van schoonheid. Je kunt ’m bekijken vanaf een van de uitkijkpunten, maar een tour met een berggids is echt bijzonder. Fascinerend om te zien hoe de enorme rivier van ijs zich uitstrekt over kilometers lengte. En dankzij de gletsjer zijn er ook prachtige meren in de omgeving, zoals Blausee waarin je een verfrissende duik kunt nemen.

Yoga in de frisse lucht

Hou je van yoga, dan is deze retreat iets voor jou. Twee dagen word je ondergedompeld in de kunst van Vini-yoga. Je begint met een mindfulness walk en een bergpicknick en daarna is het tijd voor het echte werk. Pro Natura organiseert er weer een in september. Kijk om te boeken op de website van Aletsch Arena.

Meer info over de regio Aletsch Arena vind je op de website van Aletsch Arena

Martigny

De stad Martigny ligt in een dal tussen de bergen en heeft mooie musea en veel historie. Er is dus genoeg te zien in en rond de culturele hoofdstad van de Zwitserse regio Wallis.

Lunchen bij Plan-Cerisier

In de regio rond Martigny liggen behalve boomgaarden ook wijngaarden, en midden daartussen ligt restaurant Plan-Cerisier. Het heeft een fantastisch terras met uitzicht over de stad en de Rhône-vallei en het eten en de wijn zijn er goed. Tip: in het voorjaar hebben ze asperges uit de buurt en ’s zomers aardbeien en frambozen.

Tastingtour bij Maison Morand

De beroemde Poire Williams is een van de grootste exportproducten van de regio Wallis en rondom Martigny liggen heel veel perenboomgaarden. Bij Maison Morand maken ze daar al 130 jaar heerlijke drankjes van: eau de vie, likeur, gin. Proeven? Elke zaterdag worden er rondleidingen en tastings gegeven in het Frans. Of boek een privétour in het Engels.

Middagje kunst & cultuur

Ben je na alle outdoor-activiteiten toe aan wat cultuur, ga dan eens kijken bij museum Fondation Pierre Gianadda. Rondom het moderne gebouw ligt een imposante beeldentuin met werk van alle grote beeldhouwers uit de 20ste eeuw – Brancusi, Rodin, Niki de Saint Phalle etc. En tot eind juni is er een grote tentoonstelling van de Zwitserse kunstschilder Albert Anker te zien.

Meer info over de regio rond Martigny vind je op martigny.com

Brig Simplon

Hiken, zwemmen, de natuur of jezelf ontdekken: in de regio Brig Simplon zit je goed. Dankzij het treinstation ben je overal zo en met deze tips is elke dag een belevenis.

Hiking tour

In de buurt van Brig kun je fantastische wandelingen maken, en voor de echte hikers liggen er ook mooie uitdagingen. Wat dacht je van een hiking tour van 4 of 7 dagen, langs bossen, bergstroompjes en bloeiende alpenweides? Je bagage wordt vervoerd van accommodatie naar accommodatie, en lunch en snacks zijn inbegrepen.

Slapen bij Hotel de Londres

Dit leuke boutique hotel in hartje Brig is vorig jaar beeldschoon gerenoveerd. Het interieur is een mix van cute behang, stevige kleuren en houten meubels. En bij Wohnstuba voel je je meteen thuis, want hier wordt gewerkt volgens het honesty bar-principe. Je maakt je eigen latte en pakt er een homemade saffraanbroodje bij: even opschrijven en betalen bij het uitchecken.

Naar de markt in het oude centrum

In het historische centrum van Brig is elke zaterdagochtend markt. Producenten uit de regio verkopen hier verse groenten, fruit, kaas en brood dat net uit de oven komt. Vooral leuk in de zomermaanden, want dan kun je na het shoppen heerlijk koffie drinken op de grote terrassen in het Alpenstadje.

Meer info over de regio Brig Simplon vind je op brig-simplon.ch/en

Saas-Fee/Saastal 

Aan de voet van de Dom, met 4545 meter de hoogste berg van Zwitserland, ligt Saas-Fee/Saastal. Vooral bekend als wintesportgebied, maar in de zomer en herfst kun je er heerlijk hiken, biken en alpine-avonturen beleven.

Hiken door de Alpen

Of je nu zin hebt in een relaxte hike of in een alpine-tocht op grote hoogte, het kan allemaal in Saas-Fee/Saastal. 350 kilometer wandelpad voert langs fantastische uitzichten op 18 bergtoppen van 4000 meter. En als je wilt, kun je ze met een professionele gids zelfs beklimmen. Tip: doe de hike naar de Monte Moro-pas en geniet van het prachtige uitzicht op de Monte Rosa.

SaasFestival: Muziek in de bergen

Met een drankje in je hand en de bergen op de achtergrond luisteren naar leuke bandjes en locals ontmoeten. Van 6 juli t/m 9 augustus wordt de Saas Vallei voor de derde keer omgetoverd tot een groot openluchtpodium. Op het programma staan onder anderen singer-songwriter Bastian Baker, Zian en de band Port Polar. En alle concerten zijn gratis.

Lunchen in de ‘schapenstal’

Na een flinke wandeling omhoog kom je aan bij het idyllisch gelegen Schäferstube. De sfeer binnen en buiten is authentiek en helemaal wat je verwacht van een Zwitsers restaurant in de bergen. Het eten is goddelijk en afhankelijk van het seizoen staat er steeds weer iets nieuws op het menu.

Meer info over de regio Saas-Fee/Saastal vind je op saas-fee.ch

Thyon / Grande-Dixence

Grande Dixence is de hoogste stuwdam op de wereld, die 500.000 huizen van elektriciteit voorziet. Op en rond de dam is van alles te zien en te doen.

De dam ontdekken

Door een systeem van meer dan honderd kilometer aan tunnels stroomt smeltwater uit gletsjers, rivieren en valleien in het Lac des Dix, het stuwmeer bij de enorme dam. Eind september is het meer helemaal vol, waarna het tijdens de winter weer langzaam leegloopt. Met een guided ‘sound and light’ tour door de tunnels zie je hoe dat allemaal werkt. Kijk op shop.grande-dixence.ch voor beschikbaarheid en boekingen.

Thyon-Dixence trailrun

Zin in 16 kilometer rennen door een van de mooiste valleien van de Walliser Alpen, langs steile rotsen en bergpaden? Op 4 augustus kun je meedoen met de Thyon-Dixence run. De spectaculaire finish bevindt zich midden op de enorme damwand.

Gillend naar beneden

De tokkelbaan bij Grande Dixence is goed voor een spannend uitje. Hij is 700 meter lang en loopt direct naast de dam, op een hoogte van 2400 meter. Na een sprong in de leegte scheer je met vlinders in je buik vlak langs het betonnen gevaarte.

Meer info over het gebied rond Grande-Dixence vind je op visit-grande-dixence.ch

Celliers de Sion

Les Celliers de Sion is opgericht door twee families met een passie voor wijn én voor de Valais-druif. De diversiteit in Walliser wijnen is enorm, en bij Oenoparc Les Celliers de Sion nemen ze je met liefde mee in het hele proces.

Discovery tour

Een guided tour door Celliers de Sion begint met een korte film over de wijngaarden en de druiven. Daarna bezoek je de kelder waarin de Cuvées 1858 and Stricto Sensu in alle rust liggen te rijpen, en dan is het tijd voor een tasting van vijf karakteristieke wijnen van Maison Bonvin en Maison Varone. Heerlijk hoor!

Fietsen door de wijngaarden

Wil je zien waar de druiven voor de wijn vandaan komen, boek dan de e-bike-tour door de wijngaarden. Hierbij inbegrepen is een picknickmand voor onderweg, natuurlijk mét een lekker flesje wijn, of een warme maaltijd bij een van de restaurants op het domein.

Met een bootje ondergronds

Heel wat anders dan alle andere dingen die je in de regio Wallis kunt doen en zien, is Lac Souterrain de Saint-Léonard: het grootste ondergrondse meer van Europa. Tijdens een guided tour vaar je in een roeibootje over het blauwe water tussen de rotsen. Daarna peddel je door naar de Celliers de Sion voor een wijnproeverij en sluit je af met een typisch regionale maaltijd bij een van de twee restaurants op het domein.

Meer info over wijnpark Les Celliers de Sion vind je op celliers.ch

Beeld: CHRISTIAN PFAMMATTER, WEBEVOLUTION, MAURANE ALLEMANN, GORNERGRAT BAHN, MARCO SCHNYDER, OLIVIER LOVEY, FONDATION PIERRE GIANADDA, ©BRIG SIMPLON / PASCAL GERTSCHEN, VALAIS_WALLIS PROMOTION / ALBAN MATHIEU, ETIENNE BORNET, © CELLIERS DE SION, OLIVIER MAIRE

Laatste nieuws