10 redenen waarom je vaker watermeloen zou moeten eten

Naast het feit dat het uit 92% uit water bestaat, zitten er nog meer voordelen aan.

Lees ook

Watermeloen bestaat voor 92 procent uit water. Mocht je denken dat deze fruitsoort om deze reden niet zoveel te bieden heeft voor je gezondheid, dan ben je wellicht verrast als je dit artikel leest. Watermeloen bevat naast veel vocht namelijk tal van supergezonde stofjes. Dit zijn tien redenen om deze zomerse vrucht vaker op het menu te zetten:

1. Het zit boordevol lycopeen

Watermeloen is niet alleen rijk aan water, maar ook rijk aan lycopeen. Dit stofje, dat ook tomaten hun rode kleur geeft, is een krachtige antioxidant die onze cellen beschermt. Het zou eveneens kunnen beschermen tegen diabetes type 2.

Als je het lycopeengehalte van watermeloen en tomaten met elkaar vergelijkt, dan zie je dat watermeloen zelfs meer van dit stofje bevat. Dat is op zich al een reden om jezelf regelmatig te trakteren op deze heerlijke vrucht.

Om volledig van dit gezonde stofje te profiteren, kies je het beste een watermeloen met helderrood vruchtvlees. Het schijnt trouwens zo te zijn dat zaadloze watermeloenen meer lycopeen bevatten dan meloen met zaadjes. Ook geldt: hoe rijper, hoe beter.

2. Goed voor je hart

Watermeloen is rijk aan citrulline. Dit aminozuur heeft een positieve invloed op de gezondheid van je hart. Het heeft namelijk het vermogen om je bloed beter te laten stromen en je bloeddruk naar beneden te brengen. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de universiteit van Leeds.

Ook lycopeen draagt zijn steentje bij als het om je hartgezondheid gaat. Dat ontdekten onderzoekers van de Friedrich Schiller universiteit in Jena.

3. Voor gezonde ogen

Een schijf watermeloen levert je zo’n 9 tot 11 procent van de vitamine A die je dagelijks nodig hebt. Deze vitamine is vooral van belang voor gezonde ogen, maar ook voor je weerstand is vitamine A onmisbaar.

4. Hydraterend

De grote hoeveelheid vocht in watermeloen helpt ons om vooral in de zomer goed gehydrateerd te blijven. Als de vochtbalans van ons lichaam is verstoord, kunnen we ons traag voelen. Watermeloen gaat dit tegen.

5. Geeft je een boost tijdens een workout

Het hoge watergehalte van watermeloen zorgt er samen met de antioxidanten en aminozuren voor dat je beter presteert tijdens een training. De vrucht is ook rijk aan kalium, een mineraal dat spierkramp kan helpen verminderen.

6. Voor een zachte huid


Watermeloen bevat niet alleen vitamine A, maar ook vitamine C en B6. Al deze vitamines dragen bij aan een zachte, glad en soepele huid. Het natuurlijke vochtgehalte van watermeloen helpt ons huid van binnenuit te hydrateren.

7. Fijn voor je darmen

Met zijn zachte vruchtvlees en hoge watergehalte is watermeloen gemakkelijk te verteren en daarmee ook zacht voor je darmen. Dat is fijn als je gevoelige darmen hebt of snel last hebt van verstopping.

8. Goed voor de gewrichten

Watermeloen bevat een stofje met een ingewikkelde naam: beta-cryptoxanthine. Het is een natuurlijk pigment dat goed blijkt te zijn voor onze gewrichten. Volgens onderzoekers van de universiteit van Tokyo zou het zelfs kunnen bijdragen aan het voorkomen van reuma.

9. Voor een ‘gezond’ gewicht

Watermeloen is zoet en toch koolhydraat- en caloriearm. Dat maakt deze vrucht ideaal om je zoete trek te stillen en tegelijkertijd te werken aan een 'gezond' gewicht. Ook het watergehalte draagt hieraan bij. Dit geeft je namelijk lange tijd een verzadigd gevoel.

10. Draagt bij aan een stabiele suikerspiegel

Doordat watermeloen weinig koolhydraten bevat, gaat je suikerspiegel niet sterk omhoog als je watermeloen eet. Een stabiele suikerspiegel is gezond en hiermee voorkom je tegelijkertijd dips in je energiepeil en humeur.

Tekst: Annemiek | Puur Figuur

Bron: Annemiek | Puur Figuur | Beeld: Lucija Ros

Laatste nieuws

Zie ook