De 6 grootste voordelen van thuiswerken

Zowel voor werknemers als werkgevers heeft thuiswerken een heleboel positieve gevolgen.

Sinds de coronatijd is (deels) thuiswerken steeds meer de standaard geworden. Veel bedrijven geven hun medewerkers de ruimte om één of meerdere dagen op afstand van kantoor te werken, en dat valt goed te begrijpen! Want hoewel het soms even schakelen kan zijn is, zitten er ook een heleboel voordelen aan thuiswerken.

Work-life balance

In de pauze een koffietje doen met een vriendin, even snel de hond uitlaten of een pakketje ophalen bij de buren: voor veel mensen biedt thuiswerken meer vrijheid. Volgens een onderzoek van Pew Research geeft 71% van de hybride werkers aan dat thuiswerken hen helpt om een betere balans te vinden tussen hun werk en persoonlijke leven. Dat komt niet alleen omdat je bespaart op reistijd, maar ook omdat je je werkdag beter kunt aanpassen aan je eigen schema.

Milieu

Thuiswerken heeft niet alleen voordelen voor jezelf, maar ook voor het milieu. Huffpost refereert naar een onderzoek van de Proceedings of the National Academy of Sciences, waaruit blijkt dat thuiswerkers meer dan de helft minder CO2 uitstoten dan mensen die vanaf kantoor werken.

Ook hybride werken heeft duidelijke voordelen voor het milieu. Door twee of vier dagen per week thuis te werken, vermindert je uitstoot met maximaal 29% ten opzichte van kantoorwerkers.

Gezonder eten

Volgen Huffpost heeft onderzoek aangetoond dat thuiswerken ook kan zorgen voor een gezonder eetpatroon. En dat is op zich heel logisch: je hebt namelijk meer voedsel en tools tot je beschikking, en daardoor heb je ook meer controle over wat je eet. Bovendien staan er thuis geen verleidelijke snackautomaten vol met ongezonde tussendoortjes op je te wachten.

Behoud van personeel

Ook voor werkgevers heeft thuiswerken voordelen. In 2019 deed Oil Labs een onderzoek onder 1200 werknemers tussen de 22 en 65, en daaruit bleek dat mensen die (deels) thuiswerken 13% méér kans hebben om de komende 5 jaar bij hun zelfde baan te blijven dan mensen die voltijd vanaf kantoor werken.

Op de vraag of thuiswerken hen gelukkiger zou maken, antwoordde 83% van de medewerkers met 'ja'. Bovendien gaf 80% aan dat ze hierdoor meer het gevoel krijgen dat hun werkgever om hen geeft.

Minder ziekteverzuim

Soms heb je van die dagen waarop je je absoluut niet lekker voelt, maar het ook niet helemaal nodig voelt om je daadwerkelijk ziek te melden. Dan is thuiswerken de ideale optie. Je hoeft niet met een snotterige neus op kantoor te zitten, maar kunt gewoon vanuit huis werken in een comfortabele outfit. Bovendien loop je niet de kans dat je je collega's aansteekt: een win-win situatie dus!

Persoonlijke werkomgeving

Een laatste voordeel van thuiswerken: je hebt geen last van omgevingsgeluid, en je kunt je werkomgeving helemaal optimaliseren naar je eigen smaak. Indeed legt uit: "Wanneer je vanuit huis werkt, kun je een werkomgeving creëren die volledig naar je eigen smaak is en je productiviteit optimaliseert. Werk je graag met muziek op de achtergrond of toch liever in stilte? Heb je graag rustgevende kleuren om je heen zodat je je beter kunt concentreren, of gaat je voorkeur uit naar felle kleuren voor een extra dosis energie?" Wat je voorkeuren ook zijn, thuis kan het allemaal.

Bron: Huffpost, Indeed | Beeld: Adobe Stock