Waarom je vaak vlak voor het hoogtepunt van je droom wakker wordt

Zo jammer...

Waarom je vaak vlak voor het hoogtepunt van je droom wakker wordt

Herkenbaar: je hebt net een leuke droom en staat op het punt om George Clooney te ontmoeten. En dan, precies als hij je drie zoenen wil geven, word je wakker. Ook al was het maar een droom, je kunt alsnog ontzettend teleurgesteld zijn. Dit is waarom het vaak genoeg voorkomt en jij dus niet de enige bent die op het hoogtepunt van de droom wakker wordt.

Lucide droom

Lees ook: Zo donker moet je slaapkamer écht zijn voor een goede nachtrust

Deze dromen komen zelfs zo vaak voor dat er een speciale benaming voor is, namelijk lucide dromen. De slaper is in zo’n droom bewust van het feit dat-ie droomt, waardoor hij of zij zich herinnert wat er zich afspeelt in de droom. Bovendien heb je in lucide dromen controle over wat er gebeurt, van de personages tot de omgeving. Het wakker worden vlak voor het hoogtepunt, heeft in de meeste gevallen te maken met je slaapcyclus.

Verstoord

De meeste dromen vinden plaats tijdens de REM-slaap; zo’n 80 procent van de mensen kan zich een droom tijdens de REM-slaap herinneren. Maar je kunt ook dromen tijdens de NREM-slaap. Dit is een overgangsfase tussen de waak- en slaaptoestand en duurt maar een aantal minuten. Tijdens de NREM-slaap zijn lichaam en geest meer ontspannen, en onthoud je dus weinig of niets van je droom. Word je vaak wakker tijdens de cyclus, dan kun je soms alleen de droom uit de REM-slaap herinneren, waardoor het voelt alsof deze ruw verstoord werd.  

Bron: Mirror, Grazia | Beeld: Netflix