Is dit dé manier om van jouw spinnenangst af te komen?

*Gilt de hele boel bij elkaar*

Is dit dé manier om van jouw spinnenangst af te komen?

Bezorgt alleen al de gedachte aan een spin jou kippenvel over je hele lichaam? Waarschijnlijk vindt niet alleen je vriend, maar ook jijzelf het bloedirritant en wil je het liefst van je spinnenangst af. Niets leek te helpen, tot nu. Wetenschappers ontdekken namelijk dé manier om voor eens en altijd af te rekenen met je fobie.

Spinnenfobie

Vaak wordt gezegd dat je je angst onder ogen moet komen, maar dat zou voor emotionele stress kunnen zorgen. Reden genoeg voor Paul Siegel en zijn onderzoeksteam om op zoek te gaan naar een alternatieve manier om van angsten af te komen.

Hiervoor liet hij 21 vrouwen (want vrouwen kampen vaker met een fobieën) met een spinnenfobie foto’s van bloemen zien, waarbij tussendoor heel snel foto’s van spinnen voorbij kwamen. De foto’s van de spinnen zagen ze echter in een flits, waardoor de deelnemers de diertjes eigenlijk alleen onbewust waarnamen. Later kregen de vrouwen de spinnenfoto’s voor een langere tijd zien, waardoor zij ze wel bewust bekeken. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gemeten en naast die van vrouwen zonder fobie gelegd.

Resultaat

Wat blijkt? De flitsbeelden zorgden ervoor dat delen in het brein die angsten tot stand brengen, worden geactiveerd. Door deze razendsnelle beelden heb je niet door dat je oog in oog staat met je angst, en dát zorgt er juist voor dat de angst afneemt. Krijgen angstige vrouwen de beelden voor een langere tijd te zien, dan kunnen de hersenen de reactie niet controleren en wordt de angst groter.

Volgens de onderzoeksleider toont de studie aan dat ons brein beter in staat is om angsten te verwerken als we er onbewust aan blootgesteld worden in plaats van er echt oog in oog mee te staan. Ook al gaat het om een kleinschalig onderzoek; de resultaten zijn wel duidelijk. Proberen?

Bron: BBC Health | Beeld: iStock