Met Gala 2024: dit waren onze favoriete looks van de avond

Traditiegetrouw blikken we elke eerste dinsdagochtend van mei terug op de Met Gala looks van de sterren. 

Met Gala 2024: dit waren onze favoriete looks van de avond

Traditiegetrouw vindt op de eerste maandag van mei het Met Bal plaats. Net zo traditiegetrouw beoordelen wij elke eerste dinsdagochtend van mei de outfits waarin gaten op de red carpet verschijnen. Dit waren onze favoriete looks.

Tuin des tijds

Het is dé grote avond waar alle modeliefhebbers het hele jaar naar uitkijken. Nergens zien we namelijk zoveel pracht en praal voorbijkomen op de rode (of in dit geval: wit-groene) loper als bij het Met Gala.

Het thema op de rode loper was dit jaar The Garden of Time, wat helemaal past bij de nieuwe expositie van het Costume Institute van het museum. Die opende gisteravond namelijk de deuren voor de tentoonstelling Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Het thema haalde bovendien z’n inspiratie uit het korte verhaal The Garden of Time van auteur JG Ballard. Hierin staat een echtpaar centraal dat een tuin vol magische, kristallen bloemen heeft, waarmee zij de tijd terug kunnen draaien.

Wij verwachtten dan ook volop sprookjesachtige jurken, die even feeëriek als fragiel voor de dag zouden komen. As usual heeft niet elke aanwezige celeb zich even strikt aan de dresscode gehouden. Wij delen enkele van onze favoriete outfits!

Penélope Cruz in Chanel

Sprookjesachtig, dramatisch, fleurig en een tikje goth – dat is deze Chanel-outfit van actrice Penélope Cruz.

Tyla in Balmain

De Zuid-Afrikaanse zangeres Tyla kwam opdagen in een Balmain-japon die de illusie gaf dat zij volledig in zand gehuld ging. Het zandloper-accessoire is hierbij een fijne touch.

Kendall Jenner in vintage Givenchy

Op het eerste gezicht is deze look misschien wat basic, maar fashion-criticus Luke Meagher weet te melden dat dit stuk uit de archieven van Givenchy niet eerder door een persoon gedragen is, omdat deze collectie slechts op mannequins getoond werd. Dat sluit dan weer mooi aan bij de expositie waarin ook japonnetjes te zien zijn die ’te fragiel zijn om ooit nog gedragen te worden’.

Janelle Monae in Vera Wang

Zangeres Janelle Monáe en designer Vera Wang hadden zich duidelijk laten inspireren door de kristallen bloemen uit het verhaal van JG Ballard voor deze look.

Gigi Hadid in Thom Browne

Meer dan zeventig (!) mensen hebben hun tijd en energie gestoken in deze beeldige Thom Browne-japon voor Gigi Hadid, waarbij het model lijkt op te bloeien uit een tuxedo-jasje.

Lana del Rey in Alexander McQueen

Sinds het plotselinge vertrek van Sarah Burton bij Alexander McQueen hield menig fashion-liefhebber de adem in voor wat opvolger Seán McGirr zou laten zien als nieuwe Creative Director. Zangeres Lana del Rey liet zich zien in een couturestuk waarbij haar hoofdtooi was geïnspireerd op de McQueen doornenkroon uit de collectie van 1996.

Harris Reed in Harris Reed

Ook ontwerper Harris Reed liet zich inspireren door doornen in deze look van eigen hand. Een plusje voor de heer Reed, aangezien hij als één van de weinige heren op de moss carpet koos voor iets ánders dan een tuxedo.

Dan Levy in Loewe

Hoewel acteur Dan Levy het nog redelijk op safe gooit met z’n pak, willen we toch even de minutieuze bloemen-borduursels uitlichten van deze Loewe-look. De eindeloze kraaltjes zijn met de hand op jas en pantalon bevestigd, verklapte de acteur aan Entertainment Tonight.

Cynthia Erivo in Thom Browne

Ook met Cynthia Erivo gooit designer Thom Browne hoge ogen. De Wicked-actrice verscheen in een prachtige outfit van de designer, waarbij het stoere jasje-dasje lijkt te worden overgroeid door een stralende japon met een cascade aan bloemblaadjes en uit kralen geborduurde beestjes. Gorgeous!

Ariana Grande in Loewe

Erivo verscheen overigens naast haar Wicked-tegenspeelster Ariana Grande bij het gala. Die droeg een prachtige gedrapeerde japon van Loewe, waarvan de top bestond uit parelmoer.

Anna Wintour in Loewe

Als niemand minder dan Anna Wintour herself jouw label draagt bij het Met Gala, dan heb je de avond eigenlijk al gewonnen. Toch kunnen we het niet laten om te zeggen: Florals? For Spring? Groundbreaking.

Riley Keough in Chanel

Als ambassadrice van Chanel is het niet zo gek dat Riley Keough in een creatie van het modehuis bij het Metropolitan Museum in New York arriveerde. “Ik heb zoveel geluk dat ik met Chanel werk en met Chanel is het altijd heel makkelijk om iets te vinden om te dragen”, aldus de actrice. De top van de jurk was bekleed met een prachtig bloemmotief, de jurk had een doorschijnend middenrif en een zwarte gelaagde onderkant. Ook rockte Riley een nieuwe coupe. Ze ruilde haar signature zwarte lokken in voor een kastanjebruine kleur.

Pamela Anderson in Oscar de La Renta

Het was haar allereerste Met Bal ooit en ze was een van de onverwachtste successen van de avond. Pamela Anderson verscheen in een Oscar de la Renta-jurk met een veren headpiece van Noel Stewart. En hoe chic ziet ze eruit? We approve!

Nicole Kidman in Balenciaga

Van tevoren werd al verwacht dat veel gasten van het Met Gala in de archieven van designers zouden duiken. Praktisch? Not so much. Veel historische stukken zijn veel te kwetsbaar om opnieuw te dragen. Behalve als je Nicole Kidman bent. De actrice droeg de iconische Balanciaga couturejurk van Cristobal Balenciaga uit de jaren vijftig.

“Het thema van het Met Gala ‘The Garden of Time’ is zo mooi. Ik viel meteen voor het idee om een Balanciaga couturejurk wakker te kussen”, vertelde Nicole aan Vogue. De actrice droeg een jurk bestaande uit een witte zijden bustier met een lange uitlopende rok in het zwart, versierd met handgerafeld organzaborduurwerk (naar verluidt nam het wel 800 uur in beslag om het borduurwerk te realiseren).

Alexandra Daddario in Dior Haute Couture

Net als vorig jaar rockte Alexandra Daddario dit jaar een Dior-jurk (een Haute couture Dior-jurk, welteverstaan). De delicate kanten jurk was bekleed met 50 vlinders en Alexandra maakte haar look af met een prachtige gouden slangachtig haaraccessoire. In de jurk zat volgens Dior maar liefst 2.500 uur aan ateliertijd.

Jessica Biel in Tamara Ralph

Iemand die we al lange tijd niet bij het Met Gala zagen? Jessica Biel. Na een Met Gala-hiatus van elf jaar verscheen de actrice dit jaar eindelijk weer bij het event in het Metropolitan Museum of Art in New York. Ze droeg een jaw dropping bloemige jurk van Tamara Ralph en sieraden van Cartier. De voorbereiding voor de avond nam de actrice overigens uiterst serieus. Op TikTok liet ze weten dat ze voor het event 30 minuten badderde in 20 pond epsomzout.

Mindy Kaling in Gaurav Gupta

Wellicht had je verwacht dat Mindy Kaling in een wat ingetogener jurk bij het Met Gala zou verschijnen, maar de actrice gooide het dit jaar over een heel andere (voor haar doen onverwachtse) boeg. Ze verscheen in een prachtige opvallende sculpturale jurk van Gaurav Gupta genaamd The Melting Flower of Time. “Het toont een knop en een bloeiende bloem die nu aan het verwerken is”, verklaarde Mindy de jurk.

Zendaya in Maison Margiela Artisanal door John Galliano én Givenchy

Zendaya maakte na vijf jaar haar Met Gala return, en hoe. Ze verscheen dit jaar niet ‘zomaar’ als gast, maar was ook een van de co-chairs. Haar eerste look van de avond was een sprookjesachtig Maison Margiela Artisanal ensemble door John Galliano, gebaseerd op een Dior-jurk uit 1999.

Tegen het einde van de avond verraste ze door in een nieuwe jurk op de Met Bal-loper te verschijnen. Dit keer in een nog nooit eerder gedragen vintage Givenchy couturejurk uit de lentecollectie van 1996, die ook door Galliano werd ontworpen. Ze maakte haar look af met een opvallend boeket-hoofddeksel.

Elsa Pataky en Chris Hemsworth in Tom Ford

Chris Hemsworth heeft eindelijk zijn Met Gala-debuut gemaakt. Hij werd vergezeld door zijn vrouw Elsa Pataky. Chris’ outfit was een van de wat simpelere looks van dit jaar – een tikkeltje tegen de verwachting in als je je bedenkt dat hij dit jaar ook een van de co-chairs was. Zijn vrouw daarentegen maakte veel goed. Elsa had wel wat weg van een Griekse godin met haar indrukwekkende gouden headpiece, semi-doorschijnende gouden jurk en gouden armbanden.

Jennifer Lopez in Schiaparelli

Ze verscheen in een prachtige couturejurk van Schiaparelli met honderden sprankelende stras-steentjes: Jennifer Lopez stelde niet teleur. En als co-chair zou ze het waarschijnlijk niet durven. Haar simpele make-up en haar bijna rommelige knot zorgen voor een mooie balans. Haar look maakte ze dan weer af met een diamanten statementketting.

Met Gala 2024

Al met al kan het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art weer terugblikken op een geslaagde editie van het Met Gala. Het designerfeestje is namelijk vooral opgezet om bij hen wat extra geld in het laatje te brengen. Wanneer je wordt uitgenodigd, moet je dus nog wel een pretty penny kunnen ophoesten: een plekje aan tafel kostte naar schatting vorig jaar zo’n 50.000 dollar. Worth it, toch?

Fashion
  • Haute Le Mode, CNN, Vogue USA, Entertainment Tonight
  • NL Beeld