Gebruik jij jouw telefoon voor het slapen? Dit is nog slechter dan je denkt

Oeps...

Lees ook

Lig jij in bed nog een tijd door jouw Insta-feed te scrollen? We weten al dat dit onverstandig is, maar dit onderzoek geeft aan dat het nog veel slechter is dan gedacht.

Circa- watte

Lees ook: Minder dan 6 uur geslapen? Dan zijn dit de gevolgen op de werkvloer

Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow namen het circadiaan ritme onder de loep. Dit is jouw biologisch ritme waarvan één cyclus een dag duurt. Simpelweg het welbekende ritme waarbij je overdag wakker bent en ’s avonds slaapt. Dit ritme is nogal belangrijk want het heeft invloed op onze lichaamstemperatuur, het immuunsysteem en het aanmaken van bepaalde hormonen. Meer dan 90.000 mensen deden mee aan het onderzoek en het blijkt dat er nogal wat misgaat. 

Ritme

Mensen waarbij het ritme nou niet bepaald ritmisch verloopt hebben duidelijk kans op een aantal nare zaken. Zo zorgt het telefoongebruik na een uur of tien ’s avonds voor een slechte slaaphygiëne wat kan leiden tot depressies. Maar het gaat nog een stukje verder. De onderzoekers geven aan dat je het beste actief kunt zijn wanneer het buiten licht is en dat je er tijdens de donkere uren verstandig aan doet om zo min mogelijk te doen. Verstoor jij het circadiaan ritme? Dan heb je volgens het onderzoek een vergrote kans op depressies, een bipolaire stoornis en neuroticisme (een stevige emotionele instabiliteit). Daarnaast gaven mensen aan zich vaker eenzaam te voelen en minder geluk te ervaren. 

Gevolgen

Kortom, het nachtleven doet je niet alleen kwaad wegens de alcoholische versnaperingen, je kunt na tien uur ook maar beter je telefoon negeren. Niet dat je nu ineens stopt met uitgaan, maar je weet wat de gevolgen kunnen zijn.

Bron: The Lanncet | Beeld: iStock 

Laatste nieuws

Zie ook