Deze wijze carrièrelessen maken jou productiever en creatiever

Carrièrelessen van Francis Pool.
 Deze wijze carrièrelessen maken jou productiever en creatiever

Francis Pool (40) is eigenaar en founder van creatieve studio Pool of Ideas en Room of Ideas: unieke vergaderlocaties die gericht zijn op het stimuleren van productiviteit en het tot bloei laten komen van nieuwe ideeën.

Zie waar de kansen liggen 

Lees ook: Dit is waarom succes kan lijden tot het imposter syndroom

“Drie jaar geleden was ik voor mijn eerste bedrijf Pool of Ideas op zoek naar een nieuwe locatie. Een plek waar het team kon floreren en waar creativiteit en productiviteit zou worden gestimuleerd. Toen we het pand hadden gevonden, gevisualiseerd en gerealiseerd ontstond het idee om het te delen met anderen. Door onderzoek kwamen we erachter dat er nog weinig inspirerende externe vergaderlocaties waren, maar dat er wel vraag naar was. Door buiten de deur te vergaderen in een andere - rustgevende - omgeving, mail en telefoon uit te zetten en met een doel voor die dag aan de slag gaat, kom je sneller tot resultaat. Zo ontstond Room of Ideas: twee sfeervolle locaties met veel daglicht, een rustgevende inrichting en een prachtige tuin. Daarnaast bieden we services aan om het beste uit een meeting, training of event te halen. Zo bieden we trainingen aan – bijvoorbeeld hoe je brein te stimuleren – als een bedrijf daar behoefte aan heeft. En we hebben – in samenwerking met onze foodpartner – een menu gecreëerd dat inspeelt op je energieflow tijdens een werkdag.”

Blijf vernieuwen

“Een bedrijf is nooit af en je bent als ondernemer nooit uitgeleerd. Je moet constant analyseren, kijken wat er speelt in de wereld, reflecteren en met deze inzichten je bedrijf vernieuwen. We hebben voor dit jaar het thema ‘verrijken’ gekozen en geanalyseerd hoe we elk onderdeel van het bedrijf kunnen verrijken. Zo hebben we de client experience onder de loep genomen. We merkten dat mensen het lastig vonden om, na een ochtend met intense vraagstukken bezig te zijn geweest, tijdens de lunch over te stappen van werk- naar ontspanmodus. Daarom hebben we een kaartspel met leuke vragen bedacht die op tafel liggen, om deze overstap te vergemakkelijken.”

Zoek gelijkgestemden

“Ondernemen zit in mijn bloed. Mijn vader was ondernemer en ik weet nog hoe ik als kind gefascineerd zag hoe hij met charme en creativiteit grootse dingen bereikte. Ik heb ook veel ondernemers in mijn vriendenkring. Voor mij is er niets leuker dan het over het runnen van een bedrijf en te praten over alles wat daarbij komt kijken. Vaak zijn er overeenkomsten en je kunt altijd wat van elkaar leren. En als er een uitdaging op je pad komt, kun je bij elkaar aankloppen voor advies. Mijn bedrijf groeit nu en dat betekent dat het team groter wordt. Dan rijst de vraag: wat blijf je zelf doen en wat besteed je uit? In het begin wilde ik alles zelf doen en vervulde ik twintig functies in één. Loslaten is vaak moeilijk. Een ondernemende vriendin zei tegen me: een goede werknemer verdient zichzelf terug. Dat vond ik een waardevolle les. Nu heb ik vier hosts, een communicatiemanager en een teamtrainer in dienst en werken we samen met waardevolle partners.”

Laat de controle vieren

“Ik vind het lastig om afhankelijk te zijn van derden, of dat nou partners of collega’s zijn. Je kunt nou eenmaal niet 100 procent de controle over alles hebben. Ik ben perfectionistisch en let op ieder detail. Maar ik leer steeds meer dat loslaten belangrijk is en dat ik moet focussen op het grotere geheel. Met een groeiend bedrijf gaat dat steeds meer vanzelf.”

Benieuwd naar de andere carrièrelessen? Je leest de rest van dit verhaal in de nieuwe Marie Claire!

Tekst Jessica van Zanten | Beeld: BSR

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f0e16758a9d2', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });