Acne na je vakantie: met deze tips beperk je de schade

Houd acne buiten de deur.
  • Beauty
  • Redactie Marie Claire
Acne na je vakantie: met deze tips beperk je de schade

Als je een beetje aandacht besteed aan de conditie van je huid, heb je vast al opgemerkt dat je na een vakantie vaak last hebt van acne. Alsof het nog niet zwaar genoeg was om terug naar huis te keren! Dat is helemaal niet ongewoon, het is het zogenaamde rebound-effect…

Rebound

Lees ook: Indrukwekkend: het effect van de zon op je huid in beeld

Dat rebound-effect is eigenlijk heel natuurlijk, zelfs wanneer je de adolescentie al lang voorbij bent. Acne wordt niet veroorzaakt door de zon, want de zon is juist goed tegen puistjes. Enerzijds heeft de zon een antibacterieel effect dat de huid minder vet maakt en de productie van talg vermindert. Anderzijds helpt de UV-opname op vakantie om de huid te verdikken. En dat helpt, toch tijdelijk, tegen imperfecties. Het probleem treedt echter pas later op. Wanneer het einde van je reis is aangebroken, duikt het opgebouwde overschot opnieuw op en dat op een versneld tempo

Wij verzamelden een kleine selectie tips die je zowel tijdens als na je reis kan toepassen om acne te beperken. 

Zonnebescherming boven alles

Vermijd bepaalde voeding

Vermijd op vakantie, of anders wanneer je terug thuis bent, zo vaak mogelijk volgende voeding: zuivelproducten, frisdrank en geraffineerde suiker. Probeer meer fruit te eten en vermijd gezouten vlees. Om acne te voorkomen is het noodzakelijk om je voeding aan te passen en minder vet te eten. Probeer ook zo veel mogelijk water te drinken en alcohol te mijden.

Vergeet je beautyroutine niet

Om acne te vermijden moet je je systematisch aan een routine houden. Zowel ‘s ochtends als ‘s avonds moet je je huid wassen. Het kan soms vervelend zijn, zeker als je moe bent of gewoon geen zin hebt. Toch is deze routine een must voor een mooie huid. Je huid reinigen zorgt ervoor dat de bacteriën die zich tijdens de dag opstapelen niet gaan infecteren.

Het is ook belangrijk om je huid een of twee keer per week grondig te reinigen met een scrub of micro-peeling. Je poriën worden bevrijd en het zorgt er ook voor dat ongewenste gasten niet naar binnen kunnen dringen. Ten slotte mag je zeker niet vergeten om je huid te voeden. Na het reinigen is het belangrijk om een hydraterende laag aan te brengen. Kies voor een lichte crème en vermijd vooral dikke texturen die de huid niet laten ademen.

Vervang tijdens je hoofdkussenovertrek

Tijdens de warme zomerdagen zweten we extra veel, ook tijdens onze slaap. Als je je hoofdkussenovertrek niet vaak genoeg vervangt, stapelt het zweet zich op en vormt het een broeihaard van bacteriën. Slapen op een vuil kussen veroorzaakt sneller acne. Ververs je overtrek tijdens de zomer best om de 4-5 dagen.

Een zinkkuur

Een opstoot van acne is vaak gelinkt aan een zinktekort. Het is aangeraden om na je reis een kuur van 3 maanden te starten. Informeer op voorhand eerst bij je apotheker!

Bron: Marie Claire BE | Beeld: BSR

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5da8b8b381202', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });