Is het gevaarlijk om geverfde eieren te eten?

Is het veilig?

Lees ook

Het is weer Pasen en dat betekent dat je waarschijnlijk aan het paasontbijt zult belanden en dat je ook wel een geverfd ei zult eten. Heb jij je ook altijd al afgevraagd of zo’n gekleurd ei eigenlijk wel goed voor je is? Je bent lang niet de enige, en we hebben eindelijk een antwoord! 

Geverfd ei

Lees ook: Zó veel calorieën zitten er in één paasei

Als je een gekleurd ei in de winkel hebt gekocht, hoeft je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken. Er is dan een kleine kans dat de kleurstof door de schaal is gedrongen. Daarbij komt dat er voor deze eieren veilige verf gebruikt moet worden voordat ze verkocht kunnen worden. Volgens het Voedingscentrum zijn ook gewone viltstift en speciale eierverf en eierstiften veilig om te eten. Maar wat is er dan niet veilig? De rest. 

Onveilig 

Als je gewone waterverf of vingerverf gebruikt, is er wel een kans dat de verf door de schaal dringt en in het ei terechtkomt. Volgens de bron is een kleine hoeveelheid niet schadelijk, mits je verf gebruikt die ook bedoeld is voor kinderen. Als je zware verf gebruikt, zoals muurverf, dan is dit wél een risico voor de gezondheid, aldus de Voedsel- en Warenautoriteit. 

Wil je 100 procent veiligheidsgarantie? Ga dan aan de slag met natuurlijke kleuren. Verf je eieren bijvoorbeeld met bietensap of spinazie. 

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook