Wereld Malaria Dag: De malariamug weren met horren waar ze horen

Schenk jij op deze dag ook aandacht aan deze dodelijke ziekte?

Malaria is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de steek van een vrouwtjes malariamug, die parasieten in het bloed spuit. Andere malariamuggen kunnen bij het steken van de mensen weer besmet worden en de ziekte vervolgens overbrengen, en zo is het kringetje weer rond. Jaarlijks is het op 25 april Wereld Malaria Dag. Op deze dag schenkt de wereld aandacht aan malaria én de vooruitgang in de strijd tegen deze dodelijke ziekte. 

Ziekte

Jaarlijks worden nog altijd rond de 200 miljoen mensen ziek, waarvan er ongeveer een half miljoen overlijden, de meeste in Afrika. Onder de slachtoffers zijn veel jonge kinderen. Preventie ter voorkoming van malaria, via muskietennetten, speelt een enorm belangrijke rol in het voorkomen van malaria. Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen.

Luxaflex

Sinds 2014 vecht Luxaflex tegen malaria in Malawi door haar kennis over insectenwering te delen en preventieve maatregelen te treffen. Malawi is een arm en kwetsbaar land door de enorme afhankelijkheid van de landbouw, het ontbreken van grondstoffen en het uitblijven van toerisme. Vooral in de dorpen bestaat voedselonzekerheid en enorme armoede. Luxaflex draagt bij aan de preventie van malaria in Malawi door horren te plaatsen waar ze echt horen. In samenwerking met dealers van Luxaflex worden horren in gezondheidscentra en kraamklinieken geplaatst, zodat zwangere vrouwen en pasgeborenen, die het meest vatbaar zijn voor de malariamug, extra worden beschermd.

Project Malawi 

In de afgelopen jaren heeft Luxaflex al zeven ziekenhuizen met een belangrijke regiofunctie geadopteerd voor ‘Project Malawi’ en voorzien van Luxaflex-horren. Elk jaar komt het team terug om nieuwe horren in te meten, te monteren en de eerder geplaatste horren te controleren. Ook geeft het team voorlichting aan het ziekenhuispersoneel over hoe de malariamug buiten kan worden gehouden en welke rol horren hierin spelen. Daarnaast stimuleren zij de lokale horrenproductie voor het Nkhoma Ziekenhuis. Dit ziekenhuis is nu al grotendeels voorzien van horren die door lokale timmerlieden gemaakt en door Luxaflex gesponsord zijn.

Silvia Jagtenberg van het Luxaflex Malawi-team geeft aan dat zij vertrouwen heeft dat deze kwetsbare mensen die de ziekenhuizen bezoeken nu beter beschermd zijn tegen de malariamug door de horren. Want juist zij hebben een veilige omgeving nodig. Hier geldt zeker dat voorkomen beter is dan genezen. In maart 2020, na het regenseizoen, zal het team weer naar Malawi afreizen om de malariamug proberen te blijven weren.

Sta jij vandaag ook even stil bij de Wereld Malaria Dag? 

Beeld: Luxaflex 

Laatste nieuws