Bewezen: als je vergeetachtig bent, ben je eigenlijk heel intelligent

Als de wetenschap het zegt...

Lees ook

Ben je een etentje met vriendinnen helemaal vergeten, of is die ene deadline er bij ingeschoten? Voel je niet schuldig; het betekent misschien wel dat je slimmer bent dan je denkt.

Hogere intelligentie

Lees ook: Dit doet je telefoonverslaving met je intelligentie

Een recent onderzoek van de University of Toronto laat zien dat vergeetachtigheid een teken van hogere intelligentie is. Volgens de onderzoeksresultaten optimaliseert je geheugen de besluitvorming door alleen waardevolle informatie te onthouden, en de onbelangrijke details te vergeten.

Meer kennis

Wanneer je zo nu en dan iets vergeet, betekent dit dus alleen maar dat het brein gezond is en zijn werk goed doet. Door details te vergeten, maak je ruimte voor meer algemene informatie en verbreed je dus je kennis en intelligentie. Volgens professor Blake Richards, een van de uitgevers van het onderzoek, kunnen vergeetachtige mensen zich ook beter focussen op het heden en betere beslissingen maken.   

Training

Richards vertelt dat je het brein zelfs kan trainen om niet alle informatie te onthouden, door je alleen te focussen op de belangrijke details. Wel benadrukt de studie dat het alarmerend is wanneer mensen ook vaak belangrijke dingen vergeten.

Bron: Harper’s Bazaar UK | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook