Vandaag is de Nationale Week Zonder Vlees gestart, een initiatief van foodblogger Isabel Boerdam a.k.a. De Hippe Vegetariër.
Goed voor het milieu
Een week geen vlees eten heeft een positieve impact op de mens, dier en milieu. Zo bespaar je in een week bijvoorbeeld zeven maanden douchewater! Wow. Daarnaast bespaar je ook nog 76 kilometer autorijden én 770 gram dierenvlees. Was je de actie helemaal vergeten en wil je toch meedoen? Het is nog niet te laat. De Nationale Week Zonder Vlees loopt nog t/m 17 maart. Ter inspiratie tippen we hierbij vijf lekker vegetarische gerechten met Quorn.
1/ Frisse quinoa salade met gepaneerde filets
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 1 Pack Quorn Veganistische Gepaneerde Filets
- 250 g gekookte Quinoa
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 40 gr. rozijnen
- 40 gr. granaatappelpitjes
- 20 gr. geroosterde pijnboompitten (droog geroosterd in de pan)
- 1 kleine bos koriander, peterselie en munt - grof gehakt
- Handje rucola
- 1 kleine rode chilipeper, fijngesneden
- sap van 3 citroenen
- 1 theelepel suiker
- 1 teentje knoflook, geperst
- Zout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
- Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen.
- Meng de Quinoa, de ui, de granaatappelpitten, de pijnboompitten, de kruiden en de rucola.
- Kook de Quorn Veganistische gepaneerde filets of volg de instructies op de verpakking, snijd ze in plakken en serveer met de Quinoasalade.
2/ Libanese fattoushsalade met filetreepjes
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voor de salade
- 1 pakje Quorn Filetreepjes
- 1 groot pitabrood, in hapklare stukken gescheurd
- 200 g bevroren tuinbonen, ontdooid en zonder velletjes
- 100 g rode kool, in stukjes gesneden
- ½ komkommer, in blokjes gesneden
- 12 kerstomaatjes, gehalveerd
- 80 g waterkers
- 100 g feta, verkruimeld
Voor de dressing
- 2 theelepels komijnzaad, droog gebakken in een koekenpan
- 1 handje pepermuntblaadjes, grof gesneden
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- ½ theelepel suiker
- ¼ theelepel paprikapoeder
- zout en zwarte peper
Bereidingswijze
- Verwarm de over voor op 190 °C. Bak het pitabrood 8 minuten op een bakplaat tot het knapperig is. Neem het brood uit de oven en laat het afkoelen.
- Meng de Quorn Filetreepjes, tuinbonen, rode kool, komkommer en kerstomaatjes in een grote kom.
- Warm een kleine koekenpan op matig vuur op en bak het komijnzaad ongeveer 30 seconden voor de dressing. Maal het vervolgens fijn met een vijzel. Doe het fijngemalen komijnzaad en de overige ingrediënten voor de dressing in een klein potje met deksel en schud dit ongeveer 30 seconden om de ingrediënten goed te mengen. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Strooi de dressing over de salade en meng de salade.
- Doe de waterkers op een bord, schep de salade er bovenop en strooi de verkruimelde feta en pitabroodcroutons over de salade.
3/ Singapore noedels met Hoisinsaus
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 2 pakjes Quorn Fijngehakt à 175g
- 4 eetlepels hoisinsaus
- 1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 teen knoflook
- 1 rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
- 125g eiermie
- 100g peultjes
- 1 kleine struik paksoi, in brede repen
- 3 bosuitjes, in stukjes van 1 cm
- 125g taugé
Bereidingswijze
- Meng in een kom de Quorn Fijngehakt met de hoisinsaus, rijstwijn, olie, knoflook en rode peper. Laat dit 5 minuten staan.
- Kook de mie volgens de aanwijzingen op het pak. Laat de mie in een vergiet goed uitlekken. Kook de peultjes in ruim kokend water met wat zout in 2-3 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
- Roerbak de Quorn met marinade in een wok met antiaanbaklaag (zonder extra vet) 2-3 minuten op hoog vuur. Schep de peultjes, paksoi, taugé en de helft van de bosui erdoor en roerbak nog 2-3 minuten tot de paksoi begint te slinken.
- Schep de mie door het gerecht, voeg zout en peper naar smaak toe en warm alles nog even goed door. Strooi de rest van de bosui erover.
4/ Thaise Groene Curry met vega kip
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 2 pakjes Quorn Stukjes (300g)
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 eetlepel groene curry pasta
- 4 bosuitjes, gesneden
- 1 stengel citroengras, in drieën gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels kokos crême
- 400ml water
- 1 blokje groente bouillon
- 2 limoen blaadjes (optineel)
- Vers gemalen zout en peper
- Basmati rijst of noodles
Bereidingswijze
- Verhit de olie in een wok en bak de Quorn Stukjes 2 à 3 minutes totdat ze goud bruin zijn.
- Voeg de bosuitjes, citroengras, knoflook en groene curry pasta toe en laat het geheel 2 à 3 minuten zachtjes koken.Voeg dan de kokos crême, de bouillon en limoenblaadjes toe.
- Breng op smaak met zout en peper en breng het geheel aan de kook. Laat daarna nog 5 minuten sudderen.
- Verwijder de limoenblaadjes.
- Serveer direct met Basmati rijst of noodles
5/ Zoete aardappels gevuld met Chili sin Carne
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 170 g Quorn Vegetarisch Fijngehakt
- 4 zoete aardappels, gewassen
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 ui, in stukjes
- 2 gepelde knoflookteentjes, fijngesneden
- 1/4 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel gemalen koriander
- 400 g tomatenblokjes uit blik
- 1 rode paprika, in stukjes gesneden
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 60 g bruine bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 60 g kievitsbonen, afgespoeld en uitgelekt
- 60 g witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 160 g zure room
- 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Leg de zoete aardappels op een bakplaat en bak ze 40 minuten in de oven of tot ze zacht zijn.
- Maak de Quorn Chili con Carne: verhit de olie in een grote hapjespan met antiaanbaklaag en fruit de uien en knoflook 5 minuten. Voeg het Quorn Fijngehakt en de kruiden toe en fruit dit 2-3 minuten. Voeg de tomaten, de rode paprika's en tomatenpuree toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten inkoken op een laag vuur, waarbij je af en toe roert.
- Roer de bonen erdoor en laat nog 5 minuten doorkoken. Vul elke zoete aardappel met een ruime schep Quorn Vegetarische Chili con Carne en maak af met wat zure room en fijngesneden peterselie.
Bron: Quorn | Beeld: Quorn