Deze 4 carrièrelessen zijn hét geheim naar succes

Debora Leeser geeft ons de sleutel tot succes.

Lees ook

Debora Leeser (33) is Chief Creative Officer van familiebedrijf Gassan Diamonds. Tien jaar
geleden lanceerde ze haar eigen juwelenlijn Choices by DL en daarvan leerde ze hoe het is om op eigen benen te staan.

Denk out of the box

Lees ook: Dit zegt je plaats in het gezin over jouw carrière

“Na mijn middelbare school studeerde ik concepts en branding aan het AMFI. Ik wilde in eerste instantie namelijk niet in het bedrijf van mijn ouders werken, maar in de mode. In mijn afstudeerproject kwamen juwelen en mode samen. Toen ik vóór mijn studie in het familiebedrijf werkte, merkte ik dat consumenten verschillende kleuren stenen mooi vonden, maar ze niet snel kochten. Zo ontstond het idee voor mijn eigen sieradenlijn, waarbij je sieraden kunt mixen en matchen zodat ze bij je outfit van de dag passen. Dat out of the box denken heb ik echt geleerd
tijdens mijn studie.”

Succes begint waar anderen stoppen

“Ik testte de eerste samples in de Gassan-stand op de Masters of LXRY-beurs. Veel
mensen zeiden: ‘Ja, jij kunt dat doen, want jouw ouders…’ Maar die samples hebben me niet meer dan 200 euro gekost. Ik heb de ringen in het zilver laten maken en ze laten spuiten bij een autospuiterij. De reacties waren heel enthousiast en ik ben direct gaan produceren. Maar achteraf gezien wilde ik te snel en had ik langer moeten testen. Het productieproces is heel ingewikkeld en het duurt even voordat je mensen goed hebt opgeleid. Het systeem moet perfect passend zijn, want bij een millimeter verschil kan de steen eruit vallen. Ik heb heel wat tranen gelaten, maar je moet je niet laten tegenhouden door tegenslag. Succes begint waar anderen stoppen, is mijn motto. Na zeven jaar hadden we het juiste systeem dat helemaal gepatenteerd is.”

Sta op eigen benen

“De eerste ringen waren nog niet perfect en het systeem haperde soms. Mijn vader zei: ‘Ga maar naar de klanten om de ring op te halen. Dit moet je netjes oplossen.’ Stond ik daar als 22-jarig meisje voor zo’n groot huis. Ik vond het heel eng, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd. En het mooie is dat die klanten van het eerste uur zijn gebleven. Ook het productieproces moest ik helemaal zelf regelen. Ik kon wel gebruik maken van ons netwerk, maar ik moest het zelf ontdekken. Zo leerde ik mijn eigen boontjes te doppen, problemen op te lossen en verantwoordelijkheid te nemen.”

Zorg voor balans

“Gezondheid is het allerbelangrijkst, daarom proberen mijn man en ik te zorgen voor een goede werk-privébalans. Ik sta een paar keer per week zelf op het schoolplein, want ik wil niet 24/7 een oppas hebben. Samen eten en dingen doen waar we energie van krijgen, zoals door het bos fietsen of reizen, zijn belangrijk voor ons. Afspreken met vrienden hoort daar ook bij – zij houden ons een spiegel voor als dat nodig is. De afgelopen maanden heb ik veel thuis gezeten in verband met complicaties bij mijn tweede zwangerschap, en dan merk je hoe klein je wereld wordt. De combinatie van werk en moeder zijn geeft mij heel veel energie, waardoor ik ook een leukere moeder ben.”

Bron: Jessica van Zanten | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook