Onderzoek: zo veel kost een kind gemiddeld per maand

Wie aan kinderen begint, kan daardoor potentieel gemiddeld €1334 euro minder loon verdienen per maand.

Lees ook

Wie aan kinderen begint, kan daardoor potentieel gemiddeld €1334 euro minder loon verdienen per maand. Dat is voor het eerst berekend door de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven).

Kinderen

Lees ook: Megan Fox deelt zeldzame foto van jongste zoon

In hun vroege jaren eisen kinderen flink wat tijd op. Ouders kunnen die tijd soms niet op de arbeidsmarkt doorbrengen en lopen daardoor flink wat geld mis, zo blijkt uit het onderzoek. KU Leuven heeft ruim 2000 ouders ondervraagd en berekend hoeveel een kind daadwerkelijk per maand kost. Ook hebben ze de tijdsbesteding van jonge ouders in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat 43 procent van de ouders minder werkt na de komst van een kind. 

Onderwijskosten

Lees ook: Mila Kunis openhartig over zwangerschapsgeruchten

Wanneer een kind ouder wordt, eist het gemiddeld minder tijd en geld op. Maar vanaf hun achttiende levensjaar worden ze weer flink duurder. De kosten stijgen dan zelfs tot een maandelijkse €1401, mede door grote uitgaven aan het onderwijs voor jongvolwassenen. Over een heel leven kost een kroost gemiddeld €918 per maand, wijst het onderzoek uit. Al hangt het bedrag wel af van het gezinstype, het aantal kinderen en het totale inkomen.

Prijzig

“We hebben dankzij dit onderzoek een veel beter zicht op de effectieve kosten”, aldus econoom Bart De Rock. Een gemiddeld gezin van 1,7 kinderen kost maandelijks €918, ongeveer 38 procent van het gezinsbudget van tweeverdieners en zelfs 63 procent van alleenstaanden. Het onderzoek toont aan dat de effectieve kost van een kind een stuk hoger ligt dan tot dusver werd aangenomen.

Bron: Panorama | Beeld: iStock

 

 

 

Laatste nieuws

Zie ook