Dit gebeurt er met je lichaam als je een tampon te lang in houdt

Het fijne is namelijk dat je 'em (als het goed is) niet voelt zitten.

Lees ook

Ongesteld zijn is nooit prettig. Toch lijkt een tampon het maandelijkse kwaaltje een stuk draaglijker te maken. Het fijne is namelijk dat je ‘em (als het goed is) niet voelt zitten. Klein nadeel: je wil dan nog weleens vergeten dat-ie erin zit. 

Tamponziekte

Lees ook: Dit gebeurt er met je intieme zone als je te weinig sex hebt

Het is je vast weleens gebeurd dat je totaal was vergeten je tampon te verwisselen. Helaas kan dit dus erg gevaarlijk zijn en moet je ‘em echt op tijd (na 4 – 8 uur) verwisselen. Je loopt namelijk het risico de gevaarlijke tamponziekte TSS

In het ernstigste geval is deze ziekte dodelijk, al is deze kans gelukkig heel klein. 1 op de 100.000 vrouwen krijgt TSS. Dit is een infectie die bestaat uit 2 soorten bacteriën: de stahyloccus en de groep A streptokok (strep). Iedere vrouw heeft een niet-schadelijke hoeveelheid van die ‘strep’ in zich. Wanneer de bacterie zich gaat vermenigvuldigen, ontstaat er daadwerkelijk een probleem. Hoe langer je een tampon laat zitten, des te groter de kans wordt dat dit gebeurt.  

Symptomen

Lees ook: Trend alert: de comeback van de volle bos down under

Heb jij je tampon veel te lang laten zitten en heb je last van koorts, misselijkheid, duizeligheid of heb je last van een bepaalde uitslag die lijkt op zonnebrand? Dan kan het zijn dat je TSS hebt. We raden je in dat geval aan meteen naar de huisarts te gaan. 

Droog gevoel

Een tampon absorbeert en is ontworpen om tijdens het menstrueren het bloed op te nemen. Als je tampon er te lang zit, zal het letterlijk alles gaan absorberen, wat ervoor kan zorgen dat de vaginawanden uitdrogen. Dus: verwissel altijd na 4 tot 8 uur je tampon, zodat je geen risico’s hoeft te lopen! 

Bron: Grazia | Beeld: Getty

Laatste nieuws

Zie ook