‘Verliefdheid is vergelijkbaar met een cocaïneverslaving’

Love is like a drug.

Lees ook

De zomer is nog steeds aan de gang (al lijkt het niet zo, als je naar buiten kijkt) en dat betekent dat de hormonen weer door ons lijf razen. En zeg nou zelf, er lopen genoeg leuke mannen rond. Tóch kan het voorkomen dat je iedere keer weer voor de verkeerde. Waarom zijn we zo verslaafd aan de liefde en aan foute mannen? Weekblad Humo sprak Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie, over dit o, zo menselijke gedrag.

Onbeantwoorde liefde

Een onbeantwoorde liefde is een van de ergste dingen die een mens kan overkomen. Toch geven we de jacht niet zomaar op als we eenmaal een foute vent in het vizier hebben. We blijven volhouden, terwijl dit helemaal geen zin heeft. Wat is het nut van verliefdheid als deze wordt genegeerd? Roos Vonk geeft antwoord. “De biologische functie van verliefdheid is het samenbrengen van paren. Het stimuleert de aanmaak van onder meer dopamine, wat ervoor zorgt dat je continu bij die ander wilt zijn en in een enigszins verwarde situatie verkeert, waardoor je minder oog hebt voor de gebreken van een ander.”

Hormonen

Roos vertelt dat dit proces zinvol is als de band tussen jullie twee nog gesmeed moet worden. Als dat uiteindelijk gebeurt en de onzekerheid verdwijnt, komen je verliefdheidshormonen tot bedaren en kun je weer overgaan tot de orde van de dag. “Verliefdheidshormonen zijn erop gericht een band te creëren. Als dat niet lukt, blijven ze de boel opfokken net zo lang tot hun doel is bereikt.”

Verslaving

Volgens de psychologe is verliefdheid daarom vergelijkbaar met een cocaïneverslaving. “Het activeert dezelfde gebieden in onze hersenen als die betrokken zijn bij drugsverslaving en leidt ook tot gedrag dat typerend is voor verslaafden: een vernauwde blik die sterk gericht is op het object van begeerte (afgewezen geliefden geven bijvoorbeeld aan dat ze minstens 85 procent van de tijd aan de ander denken).” De hunkering is zo obsessief, omdat verliefdheid – net als drugverslaving – in de hersenen is gekoppeld aan het overlevingssysteem, waardoor we het gevoel hebben dat ons leven ervan afhangt.

Hoe je jezelf bevrijdt uit een slopende verliefdheid? Go cold turkey, net als bij iedere andere verslaving.

Single zijn geeft ook heel veel rust.

Lees ook: Liefde op de werkvloer: go or no?

Bron: Marie Claire | Beeld:  CW Entertainment

Laatste nieuws

Zie ook