Verbrand je meer calorieën tijdens je mentruatie? Dit is de waarheid

Het kan!

Lees ook

Je kent het wel: tijdens je menstruatie hunker je naar een reep Tony’s chocolade, ben je vermoeid of extra humeurig, en al met al zou het dan toch logisch zijn dat ons lichaamsgewicht een beetje toeneemt na al die vreetbuien. Maar is dat eigenlijk wel zo? Wij zochten het op.

Gewichtsverlies

We worden allemaal ongesteld, maar toch kan het een moeilijk begrijpbaar proces zijn. Zo’n 15 dagen voordat je menstrueert bereidt je lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Oestrogeen en progesteron bevinden zich op een hoogtepunt, waardoor je eetlust extra wordt opgewekt. Aha: dus dit verklaart jouw drang naar chocolade. Hoe het dan kan dat jij geen kilo’s aankomt? Je stofwisseling is rond die periode ook net iets hoger dan normaal. Je kan stellen dat ongesteld zijn ook energie vereist. Je verbrandt ongeveer 15 procent meer calorieën (100 tot 300 kcal) dan normaal, zo schrijft Fitbeauty.

Sportdrang

Dit klinkt ideaal om een beetje af te vallen, maar dit werkt natuurlijk samen met de toename van oestrogeen en progesteron. Het gewenste gewichtsverlies-effect zal je niet krijgen. Of je dan maar moet gaan sporten tijdens je menstruatie? Dit wordt afgeraden.

Als je ongesteld bent, zorgt een stijging van metabolisme (stofwisseling) ervoor dat je meer behoefte krijgt aan calorieën. Het is altijd goed om te willen sporten/actief te zijn, maar tijdens de tweede helft van je menstruatie kan je beter niet te veel willen sporten. “In de tweede helft van de cyclus zijn de bloedsuikerspiegels van een vrouw lager, wat betekent dat je meer calorieën nodig hebt om een stabiele bloedsuikerspiegel te houden”, vertelt een expert aan Byrdie. “Als je echter meer beweegt tijdens de luteale fase (tweede cyclus) in combinatie met je van nature toegenomen eetlust, caloriebehoefte en de introductie van oestrogeen en progesteron, kun je vetopslag zelfs inschakelen en het spierafval vergroten. “

Lees ook: Wat er gebeurt als je alcohol drinkt in de zon

Bron: Byrdie, Fitbeauty l Beeld: iStock

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

Zie ook