Van Freud tot Obama: dit zijn de 100 meest inspirerende vrouwen van de afgelopen eeuw

De één zal iets bekender in de oren klinken dan de ander, maar ze zijn stuk voor stuk onmisbaar geweest.

Lees ook

Het is vandaag, 8 maart en op deze dag wordt wereldwijd International Women’s Day gevierd. Marie Claire heeft honderd inspiratievolle vrouwen op een rijtje gezet. De afgelopen honderd jaar zijn de rol en de rechten van de vrouw ongelooflijk veel veranderd. Wat niet is veranderd, is de continue stroom aan inspirerende vrouwen, van feministen tot controversiële dames die een verschil maken. Tijd om deze eens in het zonnetje te zetten. De één zal iets bekender in de oren klinken dan de ander, maar ze zijn stuk voor stuk onmisbaar (geweest).

1920

V.l.n.r: Emmeline Pankhurst, Virginia Woolf, Marie Pickford en Anna Freud


1/ Emmeline Pankhurst
Waarom zij ons inspireert: hoewel ze niet perfect was, eiste ze gelijkheid voor vrouwen als de leider van de suffragette-beweging. Haar inspanningen leidden ertoe dat in 1918 een stem werd toegekend aan sommige vrouwen (die ouder waren dan 30 jaar, die eigendom bezaten of die getrouwd waren met een man die eigendom had).
Wat ze ons heeft geleerd: onderschat de kracht van een onverschrokken vrouw op eigen risico niet – suffragettes gooiden zichzelf onder paarden, ketenden zich vast aan relingen en hongerden zichzelf uit voor het recht om te stemmen.

2/ Gertrude Ederle
Waarom zij ons inspireert: Ederle was de eerste vrouw die in het Engelse Kanaal zwom – en dat deed zij gewoon met een motorbril.
Wat ze ons heeft geleerd: echte lef. “Ik wist dat het kon, het moest worden gedaan en ik deed het.”

3/ Helen Keller
Waarom zij ons inspireert: Keller verloor al op jonge leeftijd haar gezichtsvermogen en gehoor, en trotseerde verwachtingen door een bachelor te behalen en generaties te inspireren als een activist voor rechten voor mensen met een handicap.
Wat ze ons heeft geleerd: Keller weigerde het leven te leven als een typische ‘invalide’. In haar eigen woorden: “Het leven is of een groot avontuur of niets.”

4/ Bessie Coleman
Waarom zij ons inspireert: ze mocht geen vliegbrevet in de VS behalen vanwege het feit dat ze zowel zwart als een vrouw was. Om deze reden verhuisde ze naar Parijs en werd ze de eerste vrouw van Afro-Amerikaanse en Indiaanse afkomst om een vliegbrevet te behalen.
Wat ze ons heeft geleerd: soms is het buiten de paden denken en de regels omzeilen de beste manier om je dromen waar te maken.

5/ Virginia Woolf
Waarom zij ons inspireert: het schrijven van Mevrouw Dalloway, waarin zij de rol van ‘de perfecte huisvrouw’ bespotte en de kiem legde voor de feministische beweging van de jaren zeventig.
Wat ze ons heeft geleerd: spreek je waarheid uit en je kunt generaties schrijvers inspireren.

6/ Josephine Baker
Waarom zij ons inspireert: Baker was een Amerikaanse ’triple-threat’ die bekendheid kreeg door racistische vooroordelen in Frankrijk te verminderen. Ze keerde terug naar haar vaderland om racisme te bestrijden met de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People).
Wat ze ons heeft geleerd: Baker leefde het leven op haar eigen voorwaarden: van haar schandalige Vaudeville-shows tot haar opvattingen over raciale ongelijkheid, ze kende haar eigen geest.

7/ Mary Pickford
Waarom zij ons inspireert: niet alleen was Pickford de koningin van de films in de jaren ’20, ze was mede-oprichter van twee filmstudio’s in Hollywood.
Wat ze ons heeft geleerd: succes houdt vasthoudendheid en talent in – Pickford stond erom bekend dat ze bijna elke rol aannam die haar werd aangeboden om haar reputatie te vergroten.

8/ Marie Curie
Waarom zij ons inspireert: Curie was een baanbrekende, tweevoudig Nobelprijs winnende wetenschapper, wiens onderzoek naar radioactiviteit ontelbare levens heeft gered.
Wat ze ons heeft geleerd: doorzettingsvermogen – Curie mocht niet studeren aan een universiteit in Polen omdat ze een vrouw was, dus besloot ze om actie te ondernemen door naar Parijs te verhuizen waar ze wel kon studeren.

9/ Anna Freud
Waarom zij ons inspireert: Freud was een gevierde psychoanalyticus en richtte in Londen een kinderdagverblijf op voor de verzorging van baby’s en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog van hun familie waren gescheiden.
Wat ze ons heeft geleerd: een moeilijke jeugd (waarin Freud werd gedwongen om Wenen en de nazi’s te ontvluchten en geestelijke gezondheidsproblemen had) belette haar niet om op latere leeftijd tot bloei te komen.

10/ Aletta Jacobs
Waarom zij ons inspireert: ze was de eerste Nederlandse vrouw die werd toegelaten aan een hogereburgerschool. Daarna ging ze ‘Medicijnen’ studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen.
Wat ze ons heeft geleerd: als je iets echt graag wilt, mag je niet opgeven.

1930

V.l.n.r: Amelia Earhart, Jane Addams, Eleanor Roosevelt en Maria Montessori

 

11/ Hattie McDaniel
Waarom zij ons inspireert: McDaniel was de eerste Afro-Amerikaanse actrice die de kleurenbarrière doorbrak en een Oscar ontving voor haar rol als ‘Mammy’ in Gone With The Wind.
Wat ze ons heeft geleerd: hoe de weg naar Hollywood vrij kon worden gemaakt voor meer diversiteit – de volgende zwarte actrice die een Oscar won, kwam bijna 50 jaar later (Halle Berry voor Monster’s Ball in 2002).

12/ Mary McLeod Bethune
Waarom zij ons inspireert: ze was een burgerrechtenactiviste die voor betere onderwijskansen voor Afro-Amerikaanse meisjes streed.
Wat ze ons heeft geleerd: McLeod Bethune staat bekend als de ‘First Lady of the Struggle’ en rustte nooit in haar strijd voor burgerrechten, ook al leek het alsof het hele land tegen haar was.

13/ Amelia Earhart
Waarom zij ons inspireert: ‘Queen of the Air’, Earhart was de eerste vrouwelijke vlieger die solo over de Atlantische Oceaan vloog.
Wat ze ons heeft geleerd: alles doen om je droom waar te maken, van kleine dingen zoals slapen in je leren jasje om het ‘gedragen’ te laten lijken tot solo over oceanen te vliegen.

14/ Elizabeth Cowell
Waarom zij ons inspireert: zij was de eerste vrouwelijke omroepster op de Britse televisie en haar stem bereikte miljoenen in het hele land.
Wat ze ons heeft geleerd: hoe te slagen in een ‘door mannen gedomineerde’ industrie.

15/ Jane Addams
Waarom zij ons inspireert: bekend als de ‘Moeder van maatschappelijk werk’ was Addams de eerste vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede won voor haar bevordering van de oorzaak van het pacifisme en werd beschreven als een ‘bedreiging van de nationale veiligheid’ vanwege haar verzet tegen betrokkenheid van de VS in de Eerste Wereldoorlog.
Wat ze ons heeft geleerd: blijf trouw aan je idealen: Addams diende tot 1929 als president van de Women’s International League for Peace and Freedom en daarna als ereburger.

16/ Eleanor Roosevelt
Waarom ze ons inspireert: Roosevelt was niet je doorsnee First Lady vanwege haar vocale ondersteuning van de rechten van Afro-Amerikanen en vrouwen – tot groot ongenoegen van velen in die tijd.
Wat ze ons leerde: “Doe wat je in je hart voelt – want je zult sowieso kritiek krijgen. Je zult verdoemd worden als je dat doet, en verdomd als je het niet doet.”

17/ Shirley Temple
Waarom zij ons inspireert: na een lucratieve carrière als kind-actrice heeft Temple’s rol als borstkanker-bewustmakingspionier in het latere leven mogelijk duizenden levens gered.
Wat ze ons heeft geleerd: spreek over de problemen die je raken: je zult waarschijnlijk ontdekken dat je niet alleen bent en in de tussentijd een leven kunt redden.

18/ Lilian Wyles
Waarom zij ons inspireert: Wyles was een pionier in de opname van vrouwen in de Met Police en voor de meer gevoelige behandeling van vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat vrouwelijke politieagenten hun verklaringen aflegden.
Wat ze ons heeft geleerd: gebruik je kracht om diegenen te beschermen die zichzelf niet kunnen beschermen.

19/ Maria Montessori
Waarom zij ons inspireert: ze produceerde een onderwijssysteem dat zich richtte op de wetenschap van de ontwikkeling van het kind, Montessori’s werk met gehandicapte kinderen en de sloppenwijkkinderen van Rome onderscheidde haar van de gemiddelde opvoeder.
Wat ze ons heeft geleerd: kinderen verdienen keuzevrijheid, vrijheid en de best mogelijke opleiding, ongeacht hun achtergrond of de voordelen die het leven hen heeft geboden.

20/ Georgia O’Keeffe
Waarom zij ons inspireert: de ‘Moeder van het Amerikaans modernisme’, O’Keeffe wees haar traditionele training af en creëerde een geheel nieuwe artistieke beweging.
Wat ze ons heeft geleerd: vertrouw op je instincten, van wolkenkrabbers tot schedels van koeien, O’Keeffe had de macht om alledaagse voorwerpen om te zetten in Amerikaanse iconen.


1940

V.l.n.r: Hedy Lamarr, Vera Lynn, Judy Garland en Baroness Trumpington


21/ Hedy Lamarr
Waarom zij ons inspireert: zij hielp met het ontwikkelen van de beginnende Bluetooth en Wi-Fi technologie.
Wat ze ons heeft geleerd: schoonheid en hersenen zijn nooit exclusief.

22/ Sophie Scholl
Waarom zij ons inspireert: ze was lid van de ‘White Rose Movement’ en verzette zich tegen de Nazi’s.
Wat ze ons heeft geleerd: hoe hoog de inzet ook is, we moeten vechten voor de onderdrukten – als de 22-jarige Sophie kan sterven voor haar overtuigingen, kunnen we ook racisme tegengaan.

23/ Vera Lynn
Waarom zij ons inspireert: als zangeres bracht zij vreugde aan Britse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog met hits waaronder We’ll Meet Again en The White Cliffs of Dover.
Wat ze ons heeft geleerd: één persoon zoveel mensen geluk brengen, onderschat het niet.

24/ Naomi Parker Fraley
Waarom ze ons inspireert: haar ijzersterke vastberadenheid op de ‘We Can Do It’-poster uit de oorlogstijd inspireerde een generatie Amerikaanse vrouwen om te helpen tijdens de oorlog.
Wat ze ons heeft geleerd: achter doelen komen waar je werkelijk in gelooft.

25/ Noor Inayat Khan
Waarom ze ons inspireert: Khan was een undercover-agent tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk die verraden werd door haar collega’s, werd gemarteld en geëxecuteerd. Ze gaf nooit geheime informatie van de geallieerden vrij.
Wat ze ons heeft geleerd: ze weigerden om mensen te verraden, wat een goed principe is.

 26/ Baroness Trumpington
Waarom ze ons inspireert: de barones was een codebreker in Bletchley Park tijdens de Tweede Wereldoorlog en op 91-jarige leeftijd probeerde ze elke dag naar de House of Lords te gaan.
Wat ze ons heeft geleerd: de video waarin ze een V-teken naar een collega in de House of Lords gooide nadat hij haar oud had genoemd, laat ons nog altijd lachen.

27/ Irena Sendler
Waarom ze ons inspireert: deze Poolse verpleegster smokkelde duizenden joodse kinderen uit het getto gedurende de vroege jaren ’40.
Wat ze ons heeft geleerd: ongeacht de omstandigheden moeten we altijd doen wat juist is – de acties van Sendler riskeerden haar eigen leven, evenals dat van haar familie en vrienden, en toch wist ze wat ze moest doen.

28/ Judy Garland
Waarom ze ons inspireert: ze is de jongste ontvanger van de Cecil B. DeMille Award voor levenslange prestaties in de filmindustrie. Garland verscheen op het podium en doek ondanks haar tragische leven buiten de camera, dat werd gedomineerd door liefdesverdriet en verslavingsproblemen.
Wat ze ons heeft geleerd: om te pronken met onze authentieke zelf: ‘Wees altijd een eersteklas versie van jezelf, in plaats van een tweederangs versie van iemand anders.’

29/ Gwendolyn Brooks
Waarom ze ons inspireert: Brooks was de eerste Afrikaan-Amerikaanse die een Pulitzer-prijs won voor haar dichtbundel Annie Allen, die de jeugd van een Afrikaan-Amerikaans meisje vertelde.
Wat ze ons heeft geleerd: soms moet je mensen iets vertellen dat ze niet willen horen. Zoals Brooks zei: “Waarheidsvertellers zijn niet altijd smakelijk”.

30/ Eleanor Lambert
Waarom ze ons inspireert: naast het managen van artiesten als Jackson Pollock en Jacob Epstein was Lambert mede-oprichtster van de eerste New York Fashion Week.
Wat ze ons heeft geleerd: mode is een kunstvorm en ontwerpers van over de hele wereld moeten worden gevierd. Haar ‘Battle of Versailles’-modeshow in 1973 bewees dit toen Amerikaanse ontwerpers in contact kwamen met hun Franse tegenhangers.


1950

V.l.n.r: Marilyn Monroe, Queen Elizabeth ll, Ella Fitzgerald en Grace Kelly


31/ Marilyn Monroe
Waarom ze ons inspireert: Monroe’s combinatie van schoonheid en zakenkennis maakte haar onvergetelijk.
Wat ze ons heeft geleerd: hoe je een cultureel icoon kan worden (en hoe ‘Happy Birthday To You’ tot een sexy lied kan gemaakt worden).

32/ Bettie Page
Waarom ze ons inspireert: ze verbreedde grenzen door haar uitdagende pin-up foto’s die nu tot cult worden beschouwd.
Wat ze ons heeft geleerd: vrouwen moeten hun seksualiteit omarmen.

33/ Edith Summerskill
Waarom ze ons inspireert: ze hield campagne voor gelijke rechten van alle vrouwen, onafhankelijk van hun status.
Wat ze ons heeft geleerd: via Brieven aan mijn dochter heeft Summerskill de status quo van geslachtsrollen bekritiseerd. Ze was ver haar tijd vooruit.

34/ Rosalind Franklin
Waarom ze ons inspireert: ze was onderdeel van het team die de structuur van DNA ontdekte, maar er werd niet veel aandacht aan haar besteed.
Wat ze ons heeft geleerd: we moeten onze prestaties vieren, zelfs wanneer anderen dit (misschien niet opzettelijk) proberen te negeren.

35/ Queen Elizabeth II
Waarom ze ons inspireert: sinds 25-jarige leeftijd zit ze op de troon en ze is hiermee de langstzittende vrouwelijke hoofd van de staat.
Wat ze ons heeft geleerd: om altijd met de tijd mee te gaan – ze heeft bijna alle levensgebeurtenissen doorstaan die tijdens haar ambtstermijn denkbaar waren en bleef aanbeden door het Britse publiek.

36/ Grace Lee Boggs
Waarom ze ons inspireert: Boggs was een enorm gerespecteerde burgerrechten- en arbeidsrechtenactivist, met name gericht op haar werk in de Amerikaanse auto-sector van Detroit.
Wat ze ons heeft geleerd: een goed persoon zijn neemt werk en toewijding in beslag: “Liefde gaat niet over wat we gisteren hebben gedaan; het gaat over wat we vandaag doen en over morgen en overmorgen.”

37/ Ella Fitzgerald
Waarom ze ons inspireert: na een traumatische jeugd groeide Fitzgerald uit tot de eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw die in 1959 een Grammy-prijs won.
Wat ze ons heeft geleerd: Fitzgerald bracht jazzmuziek en het Amerikaanse liedboek naar een heel nieuw publiek met haar onverslaanbare stem en haar kenmerkende scat-stijl.

38/ Grace Kelly
Waarom ze ons inspireert: de actrice was Hitchcock’s favoriet en werd later prinses van Monaco.
Wat ze ons heeft geleerd: een normaal-ogend, simpel leven kan opeens een sprookje worden.

39/ Sheila Van Damm
Waarom ze ons inspireert: toonaangevende deelneemster in de motor-rallysport en bewijzend dat haar interesses op zijn zachtst gezegd zeer varieerde.
Wat ze ons heeft geleerd: het leven kan geweldig zijn op de snelste rijstrook.

40/ Rose Heilbron QC
Waarom ze ons inspireert: ze was één van de eerste twee vrouwen die werd benoemd tot King’s Counsel en de eerste vrouw die leidde in een Engelse moordzaak.
Wat ze ons heeft geleerd: soms is de beste manier om jezelf te bewijzen zowel door acties als door woorden. Eén van de ‘klanten’ van Heilbron, een beruchte gangster, omschreef haar als ‘de grootste advocaat in de geschiedenis’.

 

1960

V.l.n.r: Yoko Ono met John Lennon, Rosa Parks, Judi Dench en Audrey Hepburn


41/ Yoko Ono
Waarom ze ons inspireert: Ono was een radicale kunstenares en collaborateur met John Lennon – een van haar bekendere werken omvatte Ono in haar beste pak, knielend op een podium met een schaar. Ze vroeg aan het publiek om het podium op te komen en haar kleding uit te knippen.
Wat ze ons heeft geleerd: zo zei ze ooit: “All we are saying is give peace a chance.”

42/ Rosa Parks
Waarom ze ons inspireert: Parks was een NAACP secretaris, burgerrechtenactiviste en ‘Mother of the Movement’.
Wat ze ons heeft geleerd: “Elk persoon moet zijn leven leiden als een model voor anderen.” Parks heeft dit zeker laten zien toen ze weigerde haar stoel op te geven voor een blanke man, wat leidde tot de Montgomery Bus Boycott – een belangrijk symbool van de burgerrechtenbeweging.

43/ Helen Bamber
Waarom ze ons inspireert: Bamber maakte actief deel uit van een campagne tegen marteling, die in de jaren ‘40 met Holocaust-overlevenden werkte en de eerste president was van Amnesty International in Groot-Brittannië.
Wat ze ons heeft geleerd: mensenrechten zijn universeel en moeten ten koste van alles worden gerespecteerd.

44/ Indira Gandhi
Waarom ze ons inspireert: Gandhi was de enige vrouwelijke premier van India en eiste de historische Simla-overeenkomst uit 1972 om de oorlog tussen India en Pakistan te beëindigen.
Wat ze ons heeft geleerd: ‘Vergeving is een deugd van de dapperen’ – na het bloedige verdelingsconflict tussen India en Pakistan moest Gandhi deze woorden bewonen om hoop op vrede te garanderen.

45/ Valentina Tereshkova
Waarom ze ons inspireert: haar afkomst als textielarbeider, haar enthousiasme voor parachutespringen en het feit dat zij de eerste vrouw was die de ruimte in ging.
Wat ze ons heeft geleerd: Blijf reiken naar je volgende doel – Tereshkova heeft het gehad over haar toekomstige ambitie om naar Mars te reizen.

46/ Judi Dench
Waarom ze ons inspireert: Judi Dench heeft de afgelopen zestig jaar consistent geacteerd en de rol van Sally Bowles in Cabaret écht gevormd.
Wat ze ons heeft geleerd: de rol doet er niet toe; alleen de uitvoering. Judi’s ‘beste vrouwelijke actrice’ Oscar voor haar acht minuten durende vertoningen in Shakespeare in Love bewijst dit.

47/ Barbra Streisand
Waarom ze ons inspireert: ze is een zangeres, actrice en lid van de (niet-officiële) exclusieve EGOT-club, voor mensen die een Emmy, Grammy, Oscar en Tony hebben gewonnen.
Wat ze ons heeft geleerd: het streven naar perfectie. “Ik heb vele namen gekregen, zoals perfectionist, moeilijk en obsessief. Maar door deze eigenschappen werd ik een goede artiest.”

48/ Audrey Hepburn
Waarom ze ons inspireert: ze was humanitair, danseres, actrice en lid van het Nederlandse verzet.
Wat ze ons heeft geleerd: eindeloos optimisme: “Niets is onmogelijk, het woord zegt zelf: Ik ben mogelijk! ”

49/ Coretta Scott-King
Waarom ze ons inspireert: burgerrechtenleidster in de jaren ’50 en ’60 en waardige partner van de architect van de burgerrechtenbeweging, Martin Luther King Jr..
Wat ze ons heeft geleerd: we moeten werken voor alle slachtoffers van onderdrukking, ongeacht of ze worden gediscrimineerd voor hun ras, seksualiteit of geslacht.

50/ Maya Angelou
Waarom ze ons inspireert: auteur van de autobiografie ‘I Know Why The Caged Bird Sings’ en burgerrechtenactiviste.
Wat ze ons heeft geleerd: “Ik heb geleerd dat mensen zullen vergeten wat je zei, mensen zullen vergeten wat je hebt gedaan, maar mensen zullen nooit vergeten hoe je ze hebt laten voelen.”

1970

V.l.n.r: Margaret Thatcher, Kate Bush, Katherine Graham en Cilla Black


51/ Margaret Thatcher
Waarom zij ons inspireert: ze steeg door naar de politieke hoge rangen om de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië te worden.
Wat ze ons heeft geleerd: Thatcher kreeg haar bijnaam ‘The Iron Lady’ door haar weigering om zich terug te trekken tijdens de mijnwerkersaanvallen of in het Falkland-conflict. Ze was erg controversieel.

52/ Germaine Greer
Waarom ze ons inspireert: ze was een belangrijke stem in de tweede feministische golf.
Wat ze ons heeft geleerd: om onszelf te bevrijden van de onderdrukking van het patriarchaat.

53/ Angela Davis
Waarom ze ons inspireert: Davis was een Amerikaanse politieke activist, voormalig leider van de Communistische Partij VS en auteur.
Wat ze ons heeft geleerd: we moeten zelf opstaan als we verandering willen, ongeacht de persoonlijke kosten.

54/ Jayaben Desai
Waarom ze ons inspireert: ze was leidster van de stakingen in het fabrieksconflict in Grunwick, waar groepen werknemers met overwegend Zuid-Aziatische roots in staking gingen om te protesteren tegen oneerlijke arbeidsomstandigheden.
Wat ze ons heeft geleerd: om nooit de rol die vrouwen van kleur hebben gespeeld te negeren in de geschiedenis van het feminisme.

55/ Gloria Steinem
Waarom ze ons inspireert: Amerikaanse feministe, journaliste en sociaal-politieke activiste, wiens undercover journalistiek als Playboy-konijn nog steeds de gouden standaard is voor een first-person exposé.
Wat ze ons heeft geleerd: “De waarheid zal je bevrijden, maar eerst zal het je irriteren.”

56/ Kate Bush
Waarom ze ons inspireert: de zangeres haar debuut single Wuthering Heights was in het Verenigd Koninkrijk het eerste nummer-één lied geschreven door een vrouw. Bush was pas 19.
Wat ze ons heeft geleerd: om onze carrière in eigen handen te nemen en onze eigen beslissingen te nemen. Bush moest hard pushen om Wuthering Heights tot single te maken. De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis.

57/ Pam Grier
Waarom ze ons inspireert: Grier deed veel van haar eigen stunts terwijl ze schitterde in de baanbrekende blaxploitation-films van de jaren ’70. Ook stond ze op voor dierenrechten en maakte ze deel uit van liefdadigheidsinstellingen voor HIV/AID’s.
Wat ze ons heeft geleerd: Grier wordt de eerste vrouwelijke actiester genoemd omdat ze schopte, sprong en sloeg. Ze deed het allemaal.

58/ Gilda Radner
Waarom ze ons inspireert: ze maakte deel uit van de originele opstelling van de serie Saturday Night Live. Haar tragische dood door eierstokkanker verhoogde het besef van de ziekte en belette veel andere vrouwen hetzelfde lot te ondergaan.
Wat ze ons heeft geleerd: vrouwen zijn grappig!

59/ Katharine Graham
Waarom ze ons inspireert: ze was de eerste vrouwelijke CEO ooit van een Fortune 500-bedrijf en redacteur van de Washington Post – Meryl Streep portretteert haar momenteel in kaskraker The Post.
Wat ze ons heeft geleerd: “Om lief te hebben wat je doet en te voelen dat het er toe doet – hoe kan iets nog leuker zijn?”

60/ Cilla Black
Waarom ze ons inspireert: Cilla had een succesvolle zangcarrière, was bevriend met de Beatles en was een succesvolle presentatrice van het programma Blind Date in het Verenigd Koninkrijk.
Wat ze ons heeft geleerd: soms is de beste manier om door het leven te komen door middel van een lach.


1980

V.l.n.r: Madonna, Oprah, Jane Fonda en Wangari Maathai


61/ Madonna

Waarom ze ons in inspireert: ze is de koningin van de popmuziek, best verkochte vrouwelijke artiest ooit en verzon het ‘Voguen’.
Wat ze ons heeft geleerd: zo zei ze ooit “I’m tough, I’m ambitious and I know exactly what I want. If that makes me a bitch, okay.” Damn!

62/ Julie Bindel
Waarom ze ons inspireert: ze was een radicale feminist en mede-oprichtster van Justice for Women, een organisatie die slachtoffers van huiselijk geweld steunt.
Wat ze ons heeft geleerd: bescherm je gelijken!

63/ Oprah Winfrey
Waarom ze ons inspireert: Oprah is een talkshow host, motiverende spreker en heeft talloze mensen geïnspireerd.
Wat ze ons heeft geleerd: vrouwen kunnen succesvolle ondernemers worden en een imperium opbouwen.

64/ Wangaari Mathaai
Waarom ze ons inspireert: Mathaai was de eerste Afrikaanse vrouw die een Nobelprijs ontving.
Wat ze ons heeft geleerd: volgens haar zijn vrouwen het sterkst wanneer ze samenwerken.

65/ Diane Abbott
Waarom ze ons inspireert: ze was de eerste zwarte vrouw die een zetel kreeg in de House of Commons in het Verenigd Koninkrijk in 1987.
Wat ze ons heeft geleerd: eerlijkheid is belangrijk, dit zal worden beloond.

66/ Vigdis Finnbogadottir
Waarom ze ons inspireert: Finnbogadottir was de eerste democratisch-gekozen vrouwelijke president.
Wat ze ons heeft geleerd: zo zei ze ooit “Never let the women down!”

67/ Wendy Henry
Waarom ze ons inspireert: ze wordt omschreven als één van de eerste succesvolle vrouwelijke journalisten.
Wat ze ons heeft geleerd: er is geen industrie die niet toegankelijk is voor vrouwen.

68/ Alison Bechdel
Waarom ze ons inspireert: door het creëren van de Bechdel-test, onthulde ze de ongelijkheid op beeld tussen man en vrouw.
Wat ze ons heeft geleerd: ongelijkheid tussen sekse moet niet worden getolereerd, in welk medium dan ook.

69/ Jane Fonda
Waarom ze ons inspireert: ze was een anti-Vietnam oorlog activiste en inspireerde generaties jonge vrouwen om actief te zijn door middel van haar fitness videos.
Wat ze ons heeft geleerd: het is nooit te laat om ergens mee te beginnen, het is nooit te laat om gelukkig te zijn.

70/ Martina Navratilova
Waarom ze ons inspireert: ze is een succesvolle advocate en steunt LGBT-rechten.
Wat ze ons heeft geleerd: een succesvolle carrière kan door de jaren heen worden behouden door hard werk.


1990

V.l.n.r: Gwen Stefani, Prinses Diana, Sinead O’Connor en de Spice Girls


71/ Gwen Stefani
Waarom ze ons inspireert: als zangeres van No Doubt zong ze krachtige teksten die veel vrouwen inspireerden.
Wat ze ons heeft geleerd: vrouwen kunnen net zo hard rocken als mannen.

72/ Benazir Bhutto
Waarom ze ons inspireert: Bhutto diende als premier van Pakistan en was de eerste vrouw die een democratische regering leidde in een moslimnatie.
Wat ze ons heeft geleerd: het belang van democratie.

73/ Prinses Diana
Waarom ze ons inspireert: haar leven werd tragisch afgebroken, maar haar inspirerende werk met AID’s-patiënten betekent dat Diana echt ‘The People’s Princess’ was.
Wat ze ons heeft geleerd: iedereen in de samenleving verdient het om een stem te hebben.

74/ Sinead O’Connor
Waarom ze ons inspireert: haar versie van ‘Nothing Compares 2U’, haar geschoren hoofd en activisme tegen kindermishandeling in de katholieke kerk maakten haar tot een ware heldin.
Wat ze ons heeft geleerd: durf jezelf te zijn.

75/ Missy Elliot
Waarom ze ons inspireert: rapper, zangeres en LGBT-voorvechter Missy Elliot was een van de eerste vrouwen die ervoor zorgde dat vrouwen deel gingen uitmaken van de hiphopscene uit de jaren ’90.
Wat ze ons heeft geleerd: verontschuldig je niet voor jezelf.

76/ Ruth Bader Ginsburg
Waarom ze ons inspireert: Associate Justice of the Supreme Court van de Verenigde Staten en mede-oprichtster van het Women’s Rights Project bij de American Civil Liberties Union, Bader Ginsburg is ons ‘wettelijke’ idool (sorry Elle Woods). Ze is zo ‘cult’, dat er in de VS zelfs t-shirts en mokken bedrukt met haar gezicht te koop zijn.
Wat ze ons heeft geleerd: verlies je eigen standpunt niet.

77/ Marilyn Vos Savant
Waarom ze ons inspireert: met behulp van haar baanbrekende IQ loste ze wiskundeproblemen op was ze een intellectueel icoon.
Wat ze ons heeft geleerd: vasthouden aan je waarden.

78/ De Spice Girls
Waarom ze ons inspireren: vijf Britse meisjes met belachelijke bijnamen slaagden erin de wereld van de popmuziek te revolutioneren.
Wat zij ons hebben geleerd: heel eenvoudig, Girl Power (en niet te vergeten, zig-ah-zig-ahhh).

79/ Eve Ensler
Waarom ze ons inspireert: ze is een Amerikaanse toneelschrijfster, performer, feministe en activiste, vooral bekend van haar toneelstuk The Vagina Monologues.
Wat ze ons leerde: om de ervaringen van alle vrouwen aan te horen en niet bang te zijn om je mening te veranderen.

80/ Lisa Simpson
Waarom zij ons inspireert: Oké, ze is fictief, maar ze is een feministe, ze houdt haar verstand in een anders uit de hand gelopen familie en is onderdeel van de langstlopende geanimeerde serie aller tijden: we kunnen niet anders dan van Lisa Lionheart houden.
Wat ze ons heeft geleerd: “Vertrouw op jezelf en je kunt alles bereiken.”
 

2000

V.l.n.r: Beyoncé, Linda de Mol, J.K Rowling en Doutzen Kroes


81/ Pink

Waarom ze ons inspireert: ze is een drievoudig Grammy Award-winnares, haar ‘no bullshit’-houding was verzet tegen de hypersexualisatie van de jaren negentig (denk aan Britney Spears).
Wat ze ons heeft geleerd: je hoeft niet te veranderen wie je bent om succesvol te zijn (hartverscheurend uitgedrukt in de tekst ‘Do not Let Me Get Me’).

82/ Beyoncé
Waarom ze ons inspireert: ze won 22 Grammy Awards tot nu toe en is verantwoordelijk voor de beste popsongs van de eeuw.
Wat ze ons heeft geleerd: toewijding is alles; een jonge Beyoncé zou naar verluidt in haar buurt rond hebben gerend, zingend op de top van haar stem, om haar uithoudingsvermogen te vergroten voor optredens op het podium. Wow.

83/ Emma Watson
Waarom ze ons inspireert: ze is het best bekend als Hermione Granger in de Harry Potter-films. Verder is ze een uitgesproken stem geworden in de strijd voor wereldwijde vrouwenrechten.
Wat ze ons heeft geleerd: “Zowel mannen als vrouwen moeten zich vrij voelen om gevoelig te zijn. Zowel mannen als vrouwen moeten zich vrij voelen om sterk te zijn.”

84/ J.K. Rowling
Waarom ze ons inspireert: Rowling bracht de magie van het lezen naar een nieuwe generatie en heeft nu de best verkochte boekenreeks aller tijden.
Wat ze ons heeft geleerd: het gaat om de kwaliteit van een idee: Rowling maakte haar eerste manuscript af op een handmatige typemachine.

85/ Susan Solomon
Waarom ze ons inspireert: ze was een chemicus en samen met haar man was ze de eerste die het gat in de ozonlaag toeschreef aan CFK’s, zoals die worden gebruikt in spuitbussen en koelmiddelen.
Wat ze ons heeft geleerd: een vrouw kan de toekomst van de hele planeet veranderen.

86/ Linda de Mol
Waarom ze ons inspireert: ze is één van de meest succesvolle tv-presentatrices van Nederland, alles wat ze aanraakt verandert zowat in goud, zo bewees ze al met haar eigen platform LINDA.
Wat ze ons heeft geleerd: het is niet erg om naar meer te streven.

87/ Helena Morrissey
Waarom ze ons inspireert: Morrissey is een vrouwelijke executive en voormalig CEO, die ook de 30% Club heeft opgericht die campagne voert voor een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in het bedrijfsleven.
Wat ze ons heeft geleerd: met de juiste ondersteuning (in het geval van Morrissey wordt deze rol vervuld door haar echtgenoot thuis), is het mogelijk om alles te behalen.

88/ Doutzen Kroes
Waarom ze ons inspireert: de Friese godin staat al jaren aan de top in de modellenwereld en heeft zo wat voor elke designer op de catwalk gelopen.
Wat ze ons heeft geleerd: het maakt niet uit waar je vandaan komt, droom groot en werk hard voor je doelen.

89/ Britney Spears
Waarom ze ons inspireert: zij was de jongste zangeres ooit die een ster op de Hollywood Walk of Fame ontving (op de prille leeftijd van 21) en de invloed van Britney in de muziekscène is onmisbaar.
Wat ze ons heeft geleerd: het is prima om over je demonen te praten: “Succes gaat niet over het veroveren van iets; het is gelukkig zijn met wie je bent.”

90/  Finn Mackay
Waarom ze ons inspireert: ze is de oprichtster van de London Feminist Network, een groep verantwoordelijk voor het opzetten van demonstraties.
Wat ze ons heeft geleerd: we moeten af van het patriarchaat als een systeem van sociaal bestuur.


2010

V.l.n.r: Malala Yousafzai, Michelle Obama, Kardashians en Patricia Paay

 

91/ Malala Yousafzai
Waarom ze ons inspireert: Yousafzai overleefde een moordpoging door de Taliban als vergelding voor haar activisme voor meisjeseducatie en werd de jongste ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede ooit.
Wat ze ons heeft geleerd: met Malala is het moeilijk om te weten waar je moet beginnen: op 20-jarige leeftijd verandert ze de wereld al door haar woorden en haar werk.

92/ Laverne Cox
Waarom ze ons inspireert: de rol van Cox in Orange Is The New Black gaf een kijk in problemen waarmee transvrouwen worden geconfronteerd.
Wat ze ons heeft geleerd: het belang van zelfliefde en zelfzorg: “Door het werk te doen om meer van onszelf te houden, geloof ik dat we elkaar beter zullen liefhebben.”

93/ De Kardashians
Waarom ze ons inspireren: love or hate them, de Kardashians hebben een enorm imperium opgebouwd waar niemand meer omheen kan.
Wat ze ons hebben geleerd: haters gonna hate. Dit betekent niet dat je geen succes kunt zijn – hun collectieve nettowaarde bedraagt 350 miljoen dollar.

94/ Hillary Clinton
Waarom ze ons inspireert: kwesties als vrouwenongelijkheid en de Time’s Up-beweging brengt zij ter sprake. Wie weet wordt ze over een paar jaar dan toch President van de Verenigde Staten.
Wat ze ons heeft geleerd: zelfs in het geval van de meest vreselijke nederlaag moeten we leren van onze fouten en blijven vechten voor wat we denken dat goed is.

95/ Meghan Markle
Waarom ze ons inspireert: van burgerrechtenactiviste tot prime-time actrice tot toekomstige Britse prinses, er is geen rol die Markle niet kan spelen.
Wat ze ons heeft geleerd: haar stijl, haar carrière en haar politieke opvattingen betekenen dat Markle het koningshuis in de 21e eeuw brengt (eerlijk gezegd, of ze het nu leuk vinden of niet).

96/ Michelle Obama
Waarom ze ons inspireert: afgestudeerd aan Princeton en Harvard, intellectueel-eigendomsadvocaat en toegewijde moeder, weten we niet zeker of Michelle Obama iets niet kan doen.
Wat ze ons heeft geleerd: Obama is een inspiratie voor jonge meisjes overal, die ze aanmoedigt om “je vleugels uit te slaan en te zweven”.

97/ Serena Williams
Waarom ze ons inspireert: ze wordt vaak beschouwd als de grootste tennisspeelster aller tijden. Serena Williams is 23 keer grand slam-winnares en won de Australian Open 2017 terwijl ze twee maanden zwanger was (!). Hier in een krachtige video voor Nike, speciaal voor International Women’s Day.
Wat ze ons heeft geleerd: positiviteit van het lichaam, in haar eigen woorden: “Qua persoonlijkheid ben ik echt heel spannend. Ik lach veel, ik win veel en ik ben erg sexy.”

98/ Dafne Schippers
Waarom ze ons inspireert: Schippers heeft talloze medailles in de atletiek gewonnen, van Europese kampioenschappen tot de Olympische Spelen. Ook werd ze uitgeroepen tot Atlete van het Jaar in 2017.
Wat ze ons heeft geleerd: dat niets onmogelijk is.

99/ Patricia Paay
Waarom ze ons inspireert: je kan over Paay zeggen wat je wil, maar na het lekken van de seksvideo waarin zij te zien was, heeft ze met opgeheven hoofd haar verhaal gedaan. Het was mooi om te zien hoe eerlijk ze over het onderwerp praatte.
Wat ze ons heeft geleerd: tegenslagen zijn er om overwonnen te worden.

100/ ‘The Silence Breakers’
Waarom zij ons inspireren: deze vrouwen begonnen een ‘revolutie’ en zeiden #TimesUp tegen seksisme en intimidatie op de werkplek.
Wat zij ons hebben geleerd: wat je rol ook is, wat je branche ook is, je hebt een stem en die verdient om te worden gehoord.

Lees ook: Deze zeven vrouwen bewijzen dat vieren van Internationale Vrouwendag bittere noodzaak is

Bron: Marie Claire UK l Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook