Nederlandse vrouwen worden steeds later moeder

Het laagste aantal geboortes sinds 1919.

Lees ook

30 is het nieuwe 25 en dat vinden blijkbaar vele vrouwen. Of je bent nog niet klaar voor kinderen, je zit in je hoogdagen van je carrière of je hebt de juiste partner nog niet gevonden. Er zijn genoeg redenen waarom de stap om kinderen te nemen nog een ver-van-je-bed-show is. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt nu dat vrouwen steeds later moeder worden.

Zuiderse vrouwen
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen een gezin willen stichten nadert de 30 jaar. Met 169.000 maakt het dat het laagste aantal geboortes sinds 1919. Gemiddeld zijn vrouwen 29,8 jaar bij de geboorte van hun eerste kind. In 1975 was dat nog op 25 jaar. Ook zijn volgens het CBS vrouwen in Zuid-Europa vrouwen nog ouder als ze voor het eerst moeder worden. Italiaanse en Spaanse vrouwen zijn gemiddeld bijna 31 jaar.

Niet zonder risico’s
Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser vertelt aan NOS: “Als je te lang wacht, kun je niet meer spontaan kinderen krijgen. Het leidt tot steeds meer vruchtbaarheidsbehandelingen en ook tot steeds meer ongewilde kinderloosheid.” En ook vertelt Fauser dat het succes met eicellen laten invriezen niet gegarandeerd is: “Niets is zonder risico’s. Over het algemeen heb je voor het slagen van een vruchtbaarheidsbehandeling toch minstens vijftien tot twintig ingevroren eicellen nodig.”

Lees ook: Vrouw laat lichaam meteen na bevalling zien

Bron: NOS | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook