5 redenen waarom jij en ik naar Leeuwarden moeten

Waar een kleine stad groot in kan zijn!

Lees ook

Hallo Fryslân! Dat er binnen onze landgrenzen genoeg schoons te vinden valt, copy that. Wil je toch het gevoel van er ‘effe tussenuit’ in eigen land, ga dan naar Leeuwarden. De sfeer, de mensen, alles is er fijn én anders. Bonus? Ze hebben er kaas gegeten van lekkere drankjes en vers en goed eten. 5x waarom jij en ik naar Leeuwarden moeten:

1/ Europa’s finest
Leeuwarden-Fryslân viert in 2018 dat ze is bekroond tot Culturele Hoofdstad van Europa. En om dat te vieren kan de wereld (her)kennismaken met dit unieke stukje Nederland. De honderden projecten en evenementen gaan over dromen najagen. Maak je culturele borst maar nat voor nachtexcursies in de natuur, Lân fan Taal (een grote taal-experience), het Noordelijk Film Festival, Fryslân Culinair. 

En dat is niet alles, want lokale bakkers hebben zelfs een officieel taartje a.k.a. een tartelette gemaakt. Verwacht een typische ‘Friese smaak’ van anijs, sinaasappel, amandelspijs en een heerlijk bros koekje. Op naar Leeuwarden – al is het alleen al om het gelegenheidsgebakje buit te maken. Toch?

2/ Hapstappen
Kazen en droge worsten, bier en beerenburg, sûkerbolle en stadshoning: Leeuwarden heeft meer dan genoeg ingrediënten voor een dagje hapstappen (en wintervetjes kweken). Absolute pitstopplekken: WeAreGrutsk, de perfecte uitvalbasis voor diverse culinaire tochten door de stad en daarbuiten – per boot, te voet of op de fiets – met een picknickmand vol Friese lekkernijen! Priuw, een proeflokaal in een boerse setting met moderne feel. Nog trek? Rol dan vooral door naar De Kleine Kerkstraat, die de laatste jaren is omgetoverd tot een eetstraat vol restaurants en barretjes. Ook leuk: datzelfde straatje werd meermaals uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Dus: snoepen én shoppen! 

3/ Karkater en charme
Leeuwarden is een knappe verschijning met een hoog gezelligheidsgehalte. De stad ademt karakter en dat zie je op bijna elke hoek terug. Is het geen historisch stadswapen op de muur, dan is het wel een muurschildering van een bekende plaatselijke graffiti-artiest. Wil je op sleeptouw worden genomen? Ga mee met een (gratis, daar houden we van) tour van A Guide to Leeuwarden, een initiatief van Henk Leutscher om zijn kennis en liefde voor ‘zijn Leeuwarden’ te delen. Wat ook mooi is aan deze stad, dat zijn de kleine ondernemers. Zij ownen de winkelstraten. Hoe Hollands wil je het hebben? Toeristje spelen in eigen land was eerder niet zo leuk.

4/ Slow living
Slow living (een lifestyle waarin het eens niet om veel en meer gaat maar om minder) is een kunst. En Friezen hebben dat kunstje onder de knie. Ze doen alles nét even anders: relaxter, logischer, gemoedelijker en eigenzinniger. Maar ook zeker vrijer! En in Leeuwarden kun jij je deze levensstijl in een dag, weekend of week eigen maken. Geniet van de natuur, de stilte en de tijd samen. De mogelijkheden om jezelf weer op te laden en uit te rusten zijn eindeloos. Denk aan de talloze wellnessmogelijkheden in de stad, de provincie of op de Waddeneilanden (van farm house tot beach resort), of ontdek Leeuwarden aan de hand van de rustgevende wandel- of vaarroutes (met de ‘Groente en Fruit’-route door Leeuwarden als highlight). Onthaasten is het credo.

5/ Secret escape: Waddeneilanden
Wie de stadsdrukte wil ontvluchten, pakt het bootje naar een van de Waddeneilanden. Uitwaaien in de duinen en krantje lezen bij windkracht 4. Voor het gevoel van vrijheid hoef je echt niet naar de Cariben, maar ben je binnen het halfuur (vanaf Leeuwarden, dat dan wel) op een van onze eilanden. En als we je dan een Waddeneiland-voorstel mogen doen, kies voor Terschelling. Hier kun je (onder andere) bij Dark Sky in natuurgebied De Boschplaat genieten van de sterrenhemel; het is er ’s nachts zó donker dat dit gebied behoort tot de donkerste van Europa. Romantische taferelen. Instagram-waardig!

Lees ook: Dit is waarom San Francisco op je bucketlist moet

Tekst: Gina Pesulima

Laatste nieuws

Zie ook