5 tips voor het uitkiezen van de perfecte gordijnen

Gordijnen zijn meer dan lappen textiel voor de ramen die de buitenwereld en het daglicht buiten houden.

gordijnen

Gordijnen zijn meer dan lappen textiel voor de ramen die de buitenwereld en het daglicht buiten houden. Iets voor je ramen hangen is vrijwel onmisbaar, maar niet alleen voor de functie van raambekleding. Gordijnen kunnen namelijk ook een echt belangrijk onderdeel van je interieurstijl zijn en de toon van een ruimte bepalen.

Daarom kan het lastig zijn de juiste gordijnen voor jouw woning uit te kiezen. Waar let je op? We helpen je hier met 5 tips voor het uitkiezen van de beste raamdecoratie voor jouw huis.

Hoogte

Ga je aan de gang met gordijnen, dan is de hoogte eigenlijk de belangrijkste kenmerk waar je op let. We hebben het hier zowel over de hoogte van de gordijnen als de hoogte waarop je ze hangt. Deze beide hoogtes moet je van tevoren op elkaar afstemmen.

Een grote fout die vaak gemaakt wordt bij het ophangen van gordijnen is dat de rails te laag wordt opgehangen. Je wilt deze minstens 25 tot 50 centimeter boven het raam hebben hangen, eigenlijk zo hoog mogelijk. Daarmee zal het raam en de muur eromheen hoger lijken en zo schep je meer een gevoel van ruimte in de kamer. Zeker in de woonkamer, wanneer je daar in between gordijnen hebt hangen, wil je deze met genoeg ruimte boven het raam kunnen ophangen. Let er ook op dat de rails ook wijd genoeg is.

Vervolgens stem je de lengte van de gordijnen zelf af op de ideale railhoogte, en houdt je hier ook rekening met de gewenste drapering

Drapering

De drapering verwijst naar de plooien die een gordijn heeft, hoe het gordijn dus ‘hangt’, maar ook op welke manier het de grond wel of niet raakt. Heb je gordijnen tot de vensterbank, dan kun je beter voor iets minder plooiing gaan, voor een algeheel strakker effect. Mooie voorbeelden van ideale vensterbank gordijnen zijn top down bottom up of plisségordijnen, die op een nette manier inkijk vermijden, maar niet zoveel ruimte innemen als plooiende stoffen gordijnen aan een rails.

Mogen ze langer vallen, dan is dit ook goed voor het isolerende effect van de gordijnen. Je kunt dan de gordijnen tot net boven de grond laten vallen, of zelfs, voor een meer traditionele look, de lengte zelfs een paar centimeter extra geven. Hierdoor rust de onderkant van de gordijnen op de grond, wat een extra weelderig effect in de kamer geeft.

Stof

Gordijnen zijn er in alle maten, kleuren en ook materialen. Voor welke stof ga je? Dit hangt vooral af van de ruimte waar je de raambekleding hebt. Is het de slaapkamer, dan wil je hoogstwaarschijnlijk een stof voor de gordijnen die compleet lichtwerend is. Want: in het donker slaap je over het algemeen beter. Zorg er trouwens wel voor dat je de gordijnen ‘s ochtends gelijk open gooit, dit schijnt een positief effect op je BMI te hebben.

Komen de gordijnen in een ruimte waar je juist graag veel daglicht hebt, maar liever ook zoveel mogelijk privacy, zoals in de badkamer of het kantoor, ga dan voor gordijnen die de regulering van de lichtinval mogelijk maken.

Naast lichtdoorlatendheid, is ook de stof zelf belangrijk. Stem deze af aan de rest van de kamer, net als de kleur van de gordijnen. Heb je een luxe inrichting, ga dan voor weelderig fluweel of dik katoen. Zit je meer in de minimalistische richting, ga dan voor simpel en elegant linnen of voile.

Patroon

Tot slot is er het patroon van de gordijnstof of raambekleding. Bij een druk interieur wil je hier graag van wegblijven, en voor stof in een egaal patroon en een enkele kleur gaan. Zo zal de focus eerder op je meubels of kunststukken vallen.

Heb je echter de kamerinrichting simpel gehouden, dan kun je juist met de gordijnen een mooie eyecatcher maken. Kijk uit naar een mooie strepen of zigzag patroon, of een luxe borduring van de stof in de kleuren die bij de rest van je interieur passen. Voordat je de stof aanschaft, neem er een paar samples van mee naar huis, en leg deze in de kamer neer. Zo krijg je een beter idee van hoe het geheel straks zal uitvallen.