Weet jij welke pijnstillers je moet gebruiken bij welke klachten?

Kun je bij hoofdpijn beter paracetamol of ibuprofen slikken?

Neem jij paracetamol als je hoofdpijn hebt of slik je liever ibuprofen? Volgens hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Marcel Bouvy gebruiken veel mensen pijnstillers op een verkeerde manier, waardoor ze een stuk minder effectief zijn, zo schrijft Happy in Shape.

Verkeerd

Volgens Bouvy hebben veel mensen geen tot weinig kennis over pijnstillers, en pakken daarom maar gewoon iets uit het medicijnkastje. Ook grijpen mensen te snel naar een zwaardere pijnstiller, terwijl een lichtere veel effectiever zou kunnen zijn. “Je kunt voor veel dingen beter twee paracetamols gebruiken dan één ibuprofen. Bovendien zijn de bijwerkingen van ibuprofen ernstiger. Veel mensen, vooral ouderen, krijgen er maagklachten door.”

Klachten

Om een voorbeeld te noemen: migraine. “Patiënten voelen een migraineaanval vaak aankomen. Daardoor neigen ze er soms toe om te snel medicijnen te nemen. Migraineaanvallen komen maximaal zes keer per maand voor. Maar bij sommige patiënten zie je dat ze veel vaker iets innemen. Door de gewenning aan de pijnstillers krijgen ze namelijk hoofdpijn wanneer ze die medicijnen niet nemen. Ze hebben dus een verslaving ontwikkeld.”

Volgens Bouvy is het altijd aan te raden om naar een huisarts of apotheek te gaan voor advies over pijnstillers en andere medicatie. “Mensen die pijn hebben, gaan nu vaak zelf iets uitproberen. En ze modderen maar wat door. Maar je moet veel meer analyseren om wat voor pijn het gaat, wát er precies moet worden behandeld. Pijn moet planmatiger worden aangepakt. Je moet samen kijken naar wat wel of niet werkt.”

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws