Wist je dat een infarct bij vrouwen andere symptomen geeft dan bij mannen?

Aandacht voor de vrouwen, alsjeblieft.

Wist je dat een infarct bij vrouwen andere symptomen geeft dan bij mannen?

Wist je dat het hart van vrouwen enorm verschilt van het mannenhart? En dat vrouwen veel vagere symptomen kunnen hebben tijdens een infarct? Wij niet. Er is nog geen betrouwbare test voor vrouwen die problemen met het hart op tijd kan ontdekken. Tijdens de maand van het vrouwenhart zorgen De Hartstichting en LifeHunters dat er aandacht komt voor dit probleem.

Campagne voeren

Dit deed LifeHunters onder andere met een filmpje. Lieke van Lexmond werd onder het mom van ‘een auditie voor een reclame voor De Hartstichting’ naar een studio gelokt. Lieke werd gevraagd om zo realistisch mogelijk een hartinfarct na te bootsen, maar ze niet wist dat dit werd opgenomen. Een heftig filmpje was het resultaat.

 

Vage klachten

In het campagne-filmpje zie je Lieke direct naar haar hart grijpen. Linda, die ook te zien is de video, heeft zelf een hartinfarct gehad en vertelt dat vrouwen soms veel minder in het oog springende symptomen hebben tijdens een infarct. “Er zijn bij vrouwen ook veel andere, vage, klachten die kunnen wijzen op hart- en vaatziekten, zoals vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Hartproblemen zijn hierdoor bij vrouwen moeilijk te herkennen, óók voor artsen. In het ergste geval ontdekken ze het zelfs te laat.”

Hoe kan dit?

De gezondheidszorg is van oorsprong gebaseerd op het mannenlichaam. Dit betekent dat het mannelijk lichaam werd gebruikt als de basis voor experimenten en behandelmethodieken. Hierdoor worden bij vrouwen – ten opzichte van mannen – vaker verkeerde diagnoses gesteld of ziektebeelden niet herkend. Het is dus van belang dat er een betrouwbare test komt waarmee artsen hartproblemen bij vrouwen eerder kunnen ontdekken. Deze test is er nu nog niet. 

Wil jij meehelpen met het realiseren van een betrouwbare test? SMS ‘hart’ naar 4333 doe een donatie, of geef een bijdrage via www.hartstichting.nl.

Lees ook: Cijfers van het aantal werknemers met een burn-out gestegen

Bron en beeld: De Hartstichting