10 tips om je productiviteit een boost te geven

Werk, je gezin, het huishouden: zo zorg je dat jij al je taken afkrijgt.

Waar de een juist meer gedaan krijgt tijdens het thuiswerken, is het voor de ander een hele opgave. Werk, het huishouden en je partner die hoogstwaarschijnlijk ook thuis zit: het is soms allemaal even te veel. Daarom 10 tips zodat je voortaan je werk afkrijgt én dat je het leuk houdt voor jezelf.

1. Ken je eigen ritme

“Ga vroeg uit bed om te sporten”, vliegt je waarschijnlijk geregeld om de oren. En toegegeven, dit kan heel effectief zijn. Toch is niet iedereen een ochtendmens. Sommigen krijgen juist in de avond het meeste gedaan. Daarom is het belangrijk dat jij je eigen ritme kent en je taken hierop afstemt. Kun jij je in de ochtend het beste concentreren? Dan kun je de belangrijkste zaken het beste vóór het middaguur doen.

2. Maak een planning

Het voelt misschien een beetje schools, maar een planning helpt je echt productiever te zijn. Natuurlijk hoef je niet alles tot op de minuut in te plannen, maar het is goed om een idee te hebben van wat je die dag wilt bereiken. Het beste is om dit de avond van tevoren al te doen. Schrijf dit op in je agenda of in een weekoverzicht. Het is handig om verschillende kleuren te gebruiken, om bijvoorbeeld huishoudelijke taken van werktaken te scheiden.

3. Stop met multitasken

Het lijkt dan misschien wel efficiënter als je verschillende dingen tegelijk doet, eigenlijk ben je er gewoon langer mee bezig. Ook loop je het risico dat het werk dát je doet, niet goed genoeg is. Dit komt doorat je met meerdere dingen tegelijk bezig bent, en dus afgeleid raakt. Niet meer multitasken dus.

4. Vermijd afleidingen

In het verlengde van het vorige punt: laat je niet afleiden. Moet je aan het werk? Zorg dan voor een opgeruimd bureau en laat de televisie niet aan staan. Ook een belangrijke: je mobiel. Je kent het vast wel. Je bent aan het werk en je ziet het scherm van je mobiel de hele tijd oplichten. “Oeh, een berichtje van die en die.” Nee. Niet nu. Als je je telefoon opzij legt (met het scherm naar beneden), zul je zien dat je minder snel geneigd bent 'm te pakken. Zo zul je dus productiever werken.

5. Neem regelmatig pauze

Het is niet goed om uren achter elkaar door te werken. Je kunt je namelijk niet veel langer dan een half uurtje écht goed concentreren. Neem daarom genoeg pauzes tussendoor. Sta even kort op om wat drinken te pakken, ga eventjes naar buiten of klets even bij met je partner/huisgenoot/vriendin. Je zult zien dat je dan weer met een frisse blik aan het werk gaat.

6. Zorg voor voldoende beweging

Als je vanuit huis werkt, is de kans groot dat je niet voldoende beweegt. Je hebt het gevoel dat je aan je laptop vast moet zitten om voldoende werk gedaan te krijgen, maar dit is niet het geval. Je bent namelijk productiever als je meer beweegt. Door te bewegen maak je het stofje endorfine aan, wat ervoor zorgt dat je meer betrokken en alerter bent. Sta daarom geregeld op om wat te drinken te halen of om eventjes te babbelen. Gebruik je lunchpauze voor wat meer beweging. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of eventjes fietsen.

7. Drink genoeg water

Soms ben je zo druk bezig, dat je helemaal vergeet te drinken. Met vaak als gevolg: hoofdpijn! Denk er daarom om dat je genoeg water drinkt. Een volwassene heeft zo’n anderhalf tot twee liter water dagelijks nodig. Houd dit bijvoorbeeld bij in een app of zorg dat je twee grote literflessen vult met water. Als je deze flessen beide helemaal op hebt, weet je dat je genoeg water hebt gedronken die dag.

8. Zorg ook voor wat leuks

Je dagelijkse werk en taken hoeven niet alleen maar vervelend te zijn. Zorg ervoor dat je het leuk maakt voor jezelf door bijvoorbeeld muziek op te zetten (zolang dit je niet afleidt). Of beloon jezelf aan het eind van elke taak met iets wat je leuk vindt: een aflevering van Friends, een taart bakken of een Harry Potter-film. Noem het maar op.

9. Zorg voor voldoende slaap

Je kunt overdag nog zo erg je best doen, een goede productiviteit begint met een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Het varieert van persoon tot persoon hoeveel uur dit daadwerkelijk is, maar gemiddeld gaat het om zo’n zeven tot acht uur slaap per nacht.

10. Wees niet te streng voor jezelf

Het allerbelangrijkste: wees een beetje lief voor jezelf. Lukt het een dagje niet om je taken af te krijgen? Niets aan te doen. Je kunt niet alle 365 dagen van het jaar ‘aan’ staan en alles gedaan krijgen. Soms heb je een dag of misschien wel een week of maand dat het even niet lukt, of daar nou een duidelijke reden voor is of niet. Wees dan ook niet te streng voor jezelf. Accepteer dat dit zo is, relativeer het en zo zul je zien dat je met een frisse blik weer verder kunt.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws