Onthuld: dit zegt de plek van je acne over de oorzaak

Er zijn redenen dat je op de ene plek van je gezicht meer last hebt van puistjes dan op de andere.

plek acne

Heb jij vaak last van oneffenheden op je kin? Of verschijnen ze juist het meest op je voorhoofd? Volgens dermatologen Whitney Bowe en Amanda Doyle en schoonheidsspecialiste Lindsey Blondin zijn er redenen waarom je er op de ene plek van je gezicht meer last van hebt dan op de ander.

Kin of kaaklijn

Last van puistjes op je kin of kaaklijn? En dit vooral vóór je menstruatie? "Dit kan een teken zijn van hormonale disbalans", vertellen de experts. "Hormonale veranderingen zijn onvermijdelijk, maar de effecten ervan kunnen wel worden verminderd door voldoende slaap, het drinken van genoeg water en het zorgvuldig reinigen van de huid", voegt Lindsey daar aan toe. Volgens Doyle is het bij aanhoudende klachten aan te raden om contact op te nemen met een arts of apotheek.

Wangen

Wanneer heb je je make-upkwasten of telefoon voor het laatst gereinigd? Als je last hebt van puistjes op de wangen, is het misschien tijd om deze eens een goede schoonmaakbeurt te geven. Daarnaast staan je wangen in verband met je luchtwegen. Lindsey laat dan ook weten dat roken een absolute no-go is. Volgens Amanda Doyle zou het ook kunnen komen door het eten van suiker. Hoog tijd om je levensstijl te verbeteren bij deze klachten!

Voorhoofd

Last van puistjes op je voorhoofd? Dan zou stress wel eens de oorzaak kunnen zijn. Probeer een beetje te ontspannen en gun jezelf wat rust. Daarnaast is er ook een link met je spijsvertering. Probeer de zakken chips even te vermijden zodat de hoeveelheid vet in het bloed wordt verminderd en drink vooral genoeg water.

Draag je graag hoeden? Ook dat kan de boosdoener zijn, omdat de stof continu over je huid 'schuurt'. En tot slot: haarverzorgingsproducten. Probeer producten als conditioners en crèmes die je moet laten inwerken, te vermijden. Deze kunnen de poriën namelijk verstoppen en zo puistjes veroorzaken. Heb je lang haar? Dan kunnen er ook puistjes in je nek en op je rug ontstaan. Dat wil je natuurlijk niet!

Neus

Je neus schijnt gelinkt te zijn aan je hart. Om puistjes in dit gebied te voorkomen, kun je het beste minder vlees en kruidige gerechten eten. Vervang deze door voedingsmiddelen die 'goede vetten' bevatten, zoals noten, avocado's en vis. Gebruik je regelmatig foundation of poeders? Kijk dan even goed naar de houdbaarheidsdatum of controleer of deze ingrediënten bevatten die de poriën verstoppen.

Tussen je wenkbrauwen

Dit is de plek waar voedselallergieën zich het eerst laten zien volgens schoonheidsspecialiste Lindsey Blondin. Zo kan lactose-intolerantie een mogelijke factor zijn. Ook het eten van voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn (zoals fastfood), kunnen de puistjes op deze plek van je gezicht veroorzaken. Drink je vaak alcohol? Dit kan ook een oorzaak zijn van onzuiverheden tussen de wenkbrauwen.

Oren

Dit gebied is gelinkt aan de nieren en puistjes op deze plek kunnen een direct teken zijn van uitdroging. "Drink veel water en vermijd koolzuurhoudende en cafeïne-houdende dranken", aldus Lindsey.

Beauty
  • Health, Grazia
  • iStock