Coronatest op de planning? Met deze tips wordt het minder pijnlijk

Zo bereid je je optimaal voor op de test.

Een coronatest is geen pretje en iedereen ervaart het dan ook anders. De een vindt het ontzettend pijnlijk, terwijl de ander het alleen een onprettig gevoel vindt. Zie jij op tegen de test? Dan wil je deze drie tips lezen.

Verschillende ervaringen

Frank Huygen is hoogleraar Anesthesiologie op de afdeling Pijngeneeskunde in het Erasmus MC. Hij herkent het dat iedereen een coronatest anders ervaart. Waarom iedereen zo’n test verschillend ervaart, heeft volgens Huygen te maken met de vier verschillende dimensies van pijn. De hoogleraar benadrukt dat je niet heel stoer bent als je geen last hebt van een test, maar je bent ook geen watje als je deze wél als pijnlijk ervaart.

Tips

Of je nu een hoge of lage pijngrens hebt, dat wattenstaafje zal te echt je keel en neus in moeten. Voor iedereen die het geen pretje vindt, heeft de hoogleraar drie tips om een coronatest minder pijnlijk te maken:

1. Slik van tevoren een paracetamol. “Dat neemt een beetje pijn weg”, legt Huygen uit. “Wat ook werkt, is een verdovende spray, om de boel lokaal te verdoven, maar dat is niet heel gangbaar.”

2. Het kan helpen als je je focust op iets anders. Denk dus aan iets moois of leuks, dan is die test zo voorbij.

3. Knijp ergens in of wrijf ergens hard overheen op het moment dat je het stokje in je holte voelt. “Dan wordt je pijnsysteem geactiveerd op een remmende wijze, waardoor de pijn van het staafje minder wordt.”

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws