Onderzoek: Werknemers werken drie uur in de week extra zonder betaald te krijgen

Shocking!

Lees ook

Even snel nog een paar taken afmaken of de allerlaatste mailtjes afhandelen, het gebeurt wekelijks dat mensen een paar uur overwerken. Toch ben je in dit geval een dief van je eigen portemonnee. Helemaal als je je realiseert dat er jaarlijks voor 20 miljard euro wordt overwerkt. 

Uit een onderzoek van TNO blijkt dat ruim zeven miljoen Nederlanders per week ongeveer drie uur onbetaald overwerken. “Als je dit zou omzetten naar betaald werk, dan levert dat bijna 300.000 extra fulltime banen op. Daarmee is de officiële werkeloosheid in één klap voor meer dan de helft opgelost”, laat vakbond FNV weten.

Hoewel overwerken bij lager geschoold werk vaak wordt doorbetaald, is er alsnog 29 procent dat onbetaald overwerkt. Bij hogeropgeleiden is dit zelfs nog een stuk meer. Hier werkt ongeveer 74 procent meerdere keren per week over, zonder hiervoor extra salaris te ontvangen.

FNV maakt zich nu zorgen dat werknemers te weinig rusten voordat de volgende werkdag weer begint en vrezen dan ook dat mensen die te vaak overwerken een te hoge werkdruk hebben. De vakbond vreest dan ook dat het desbetreffende werk door te weinig mensen wordt uitgevoerd en pleit dan ook om de om meer mensen aan te nemen. 

6 tekenen die wijzen op een beginnende burn-out

Bron: RTL Beeld: iStock

 

Laatste nieuws

Zie ook