De 7 meest voorkomende fouten bij het zoeken naar een nieuwe baan

Een gewaarschuwd mens telt voor twee...

Lees ook

Op zoek naar een nieuwe baan? Of je nou een beter salaris wilt, een nieuwe uitdaging zoekt of je collega’s niet kunt uitstaan, er zijn veel dingen waar je aan moet denken bij het zoeken van een nieuwe baan. Dit zijn de meest gemaakte fouten tijdens de job hunt:

1/ Je cv ziet is niet aangepast sinds je laatste sollicitatie
Zorg ervoor dat je altijd je cv bijwerkt zodra je iets hebt bereikt of gedaan wat goed is voor je carrière.

2/ Je netwerkt niet
Het is belangrijk om te netwerken met mensen die je verder kunnen helpen. Of hert nou via LinkedIn is of op een feestje, gebruik alle mogelijkheden, want wie weet kan iemand jou in de richting van je droombaan sturen.

3/ Je zegt nee tegen uitzendbureaus 
Je denkt dat je het zelf allemaal wel regelt, maar vaak kunnen uitzendbureaus je op weg helpen. Vaak gaan vacatures eerst langs een intermediair voordat ze online worden geplaatst. Daarnaast kunnen ze je goede adviezen geven over je mogelijkheden.

4/ Je doet je anders voor dan je bent tijdens een sollicitatiegesprek
Dit moet je absoluut niet doen. Een sollicitatiegesprek is als een eerste date. Zij proberen er vooral achter te komen hoe het zou zijn om met jou te werken. Gedraag je dus niet als iemand anders. Daarnaast kan je ook aardig door de mand vallen als je aangenomen wordt en bepaalde dingen bijvoorbeeld helemaal niet zo goed kan als je beweerde.

5/ Je weet niet hoeveel je waard bent
Elke vrouw moet dit weten. Salaris, bonussen, pensioen; als je weet wat je waard bent, krijg je het ook sneller voor elkaar. Check het hier zodat jij sterk staat tijdens de onderhandelingen.

6/ Je hebt goedkeuring nodig voor een beslissing
Je volgende baan is niet een keuze die door anderen gemaakt moet worden. Je vrienden, partner of ouders vragen of jij een baan wel of niet moet accepteren, heeft totaal geen zin. Jij weet zelf wat het beste voor je is, dus luister naar je gevoel. 

7/ Je bent emotioneel niet voorbereid om weg te gaan
Het kan je aardig in de weg gaan zitten als je er emotioneel niet klaar voor bent om weg te gaan bij je huidige werkgever. Je werk kan er onder lijden en je collega’s kunnen het merken. Laat het ‘Ik moet blijven, want wat gebeurt er als ik wegga’-gevoel los. Ga voor je eigen belang.

Zo blijf je wakker op het werk zónder koffie >

Bron: Marie Claire UK Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook