6 tekenen die wijzen op een beginnende burn-out

En waarom je ze maar beter niet kunt negeren.

Lees ook

Iedereen staat ’s ochtends weleens op met flinke tegenzin om naar werk te gaan, maar wanneer het een dagelijkse routine wordt, is er duidelijk iets aan de hand. Er zijn dan ook een aantal signalen voor een beginnende burn-out, die je voor je eigen gemoedsrust maar beter niet kunt negeren.

 1. Je bent alleen maar moe

Op het moment dat je je bed verlaat verlang je eigenlijk alweer naar het moment dat je er weer in kunt kruipen. Deze gedachte blijft gedurende de werkdag hangen en wanneer het eenmaal zover is, denk je dat je binnen no time in slaap valt. Toch gebeurt dit maar zelden en lig je in bed vaak nog te piekeren en te denken aan alle dingen die nog op je to-do lijst staan.

2. Het is één grote chaos in je hoofd

De rust in je bovenkamer is de laatste tijd ver te zoeken en je merkt dat je je maar moeilijk ergens op kunt focussen. Het voelt net alsof je hoofd één grote chaos is en het overzicht is dan ook erg ver te zoeken.

3. Je bent enorm prikkelbaar

Alles is al snel te veel en je merkt dat je sneller boos en geïrriteerd raakt. Ook de mensen om je heen kunnen maar weinig goeds doen, waardoor je ook voor hen niet de vrolijkste bent.

4. Het enige waar je aan kan denken is je werk

Het maakt eigenlijk niet uit of je thuis, in de supermarkt of op een feestje bent, er flitsen continu dingen over je werk door je hoofd. Dat ene ding wat eigenlijk nog aangepast moet worden of die ene mail die je nog niet hebt kunnen beantwoorden, het hoeft niet eens iets groots te zijn of je schiet al compleet in de stress.

5. Je kan zelfs de kleinste taken maar moeilijk opbrengen

Het liefst schuif je de kleinste, maar simpelste dingen zo ver mogelijk voor je uit. Het kost je namelijk – althans, dat gevoel heb je – zeeën van tijd en daarbij ook enorm veel energie. Alleen de gedachte al put je volledig uit.

6. Sociale contacten heb je nauwelijks nog

Je bent al blij dat je ’s avonds nog enigszins een fatsoenlijke maaltijd op tafel kunt zetten, maar gezellig met je partner of vrienden wat gaan eten of gezellig borrelen zit er voor jou echt niet in. En dat terwijl je sociale contacten juist zo belangrijk zijn.

Herken jij jezelf in meerdere – of zelfs alle – situaties, wees dan extra lief voor jezelf en neem je rust. Niets is zo belangrijk als je eigen gezondheid!

Onderzoek: waarom vrouwen zouden mogen slapen op werk

Bron: StyleToday Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook