Met deze tips heb je binnen tien minuten een beter cv

De kleine dingen maken het verschil

Wanneer je niet bepaald op zoek bent naar een nieuwe baan, schiet het up-to-date houden van je cv er vaak bij in. Naast alle duizend andere dingen die op je to do list staan, lijkt dat dan vaak even het minst belangrijk. Toch is er niets zo belangrijk als je cv van de juiste updates te voorzien, zodat wanneer jij per toeval je droombaan ziet langskomen, je in ieder geval niet hoeft te twijfelen omdat je cv niet op orde is.

Je hoeft er echt geen uren of dagen mee bezig te zijn, want met slechts tien minuten kom je al een heel eind. De kleinste dingetjes kunnen namelijk al een wereld van verschil maken, waardoor jij je toekomstige werkgever geen saai en verouderd cv hoeft voor te leggen. Doe er dus je voordeel mee en sleep die droombaan binnen!

1. Noteer ergens je LinkedIn-account

Op deze manier hebben ze gelijk een idee van wat jij de afgelopen jaren hebt gedaan, met eventueel feedback van je voormalige werkgever of collega. Daarnaast is het vaak ook handig om je andere social media-accounts toe te voegen, al is het wel slim om deze van tevoren eerst goed te inspecteren. Foto’s met een fles wijn of een sigaret in je hand, zijn niet de foto’s die een eventuele toekomstige baas graag wil zien.

2. Maak je cv iets kleurrijker

Je denkt misschien dat je je cv het beste in zwart-wit kunt maken, maar een beetje kleur kan nooit kwaad. Zorg wel dat je niet overdrijft en gelijk in de weer gaat met hysterische kleurpaletten, maar houd het rustig en overzichtelijk. Volgens carrièrecoach Marina Vorbyev kan je het beste kleur toevoegen aan bijvoorbeeld je naam, al moet je wel voor een kleur kiezen die er ook goed uitziet wanneer je cv wordt uitgeprint. In deze online wereld vinden velen het nog altijd fijn om een uitgeprint cv voor hun neus te hebben liggen.

3. Voeg een foto toe

Het is nog altijd een discussie over het wel of niet toevoegen van je foto, maar zolang het een nette en professionele foto is – dus geen selfies – kan het volgens Vorbyev niet zoveel kwaad. “Met de hoeveelheid aan social media die er is, is er een grote kans dat ze je foto toch wel kunnen zien, dus kan je ze die stap maar beter besparen door er zelf een toe te voegen”. 

4. Verander van lettertype

Je hoeft niet ineens van sierlijk naar strak te gaan, maar een kleine wijziging doet al veel voor de uitstraling van je cv. Ga voor iets wat niet iedereen gebruikt, maar wat wel duidelijk en netjes oogt. 

5. Maak gebruik van relevante keywords

In dit digitale tijdperk is er een grote kans dat er door middel van keywords naar je cv wordt gezocht, waardoor je maar beter de juiste kunt gebruiken. Zoek je bijvoorbeeld een baan in de saleswereld, gebruik dan termen als quota, onderneming en verkooprayon. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw cv sneller door allerlei filters heen komt en dus bij de juiste persoon terechtkomt.

6. Vertel wat je allemaal in huis hebt

Je mag op een cv best een beetje pronken met jezelf, dus wees niet te bescheiden. Ben jij ergens trots op, benoem dat dan. Geef een duidelijke beschrijving van wat je gedaan hebt en laat zien dat jij de juiste persoon voor de baan bent. Zo voorkom je dat ze je cv minder interessant vinden dan anderen en heb je dus een grotere kans om de baan te bemachtigen.

7. Vervang zwakke woorden voor sterkere

Zoals ook in het vorige punt al genoemd is, mag je in je cv jouw sterke kant naar voren laten komen. Zwak jezelf dus niet af door zwakke en standaard woorden of zinnen te gebruiken. Gebruik levendigere woorden die jouw verhaal sterker maken en uniek van de rest. Als er iets is wat je niet wil, is dat de lezer jouw cv standaard vindt en je onderop de stapel terechtkomt. 

8. Haal onnodige dingen weg

Je cv moet duidelijk, overzichtelijk én relevant zijn. Misschien vind jij het erg leuk om je vakantiebaantje van een paar jaar terug te noteren, maar als het niets te maken heeft met de baan waarvoor je solliciteert, kan je het beter achterwege laten. Dit geldt overigens ook voor cursussen en opleidingen. 

Meer kans maken bij een sollicitatie? Lak je nagels in deze kleur

Bron: Brit + Co Beeld: iStock 

Laatste nieuws