Is freelancen beter of slechter voor je mentale gezondheid?

"Ik voelde me de meest zielige persoon ooit en raakte mijn motivatie kwijt"

Lees ook

Je vrienden zijn vast stinkend jaloers als jij als freelancer kunt werken vanuit waar je maar wil. Vooral als het mooi weer is, want wie wil er dan niet met z’n laptopje vanuit een luie strandstoel werken?

Dat is natuurlijk een voordeel van freelancer zijn: je kunt je eigen tijd indelen, zelf bepalen wat je werkplek van de dag wordt, ga zo maar door. Dat terwijl je als vaste werknemer vast zit aan de werktijden van je baas. Maar ook freelancers hebben zo hun nadelen, want wie draait er voor de kosten op als je een dag ziek bent? En vergeet niet dat je als freelancer ook geen pensioen opbouwt; dit kan de nodige stress opleveren. Dus wat is dan beter voor je mentale gezondheid?

Nicola Slawson van Metro UK schreef haar eigen ervaringen op. Als freelance journalist kwam ze in Londen terecht en merkt ze dat ze iedere maand de druk voelt om haar torenhoge huur bij elkaar te werken. Dat in combinatie met de deadlines die ze heeft zorgt soms voor angstige gevoelens. “Doordat ik vaak alleen ben zijn mijn gedachten soms oncontroleerbaar. Ik heb geen collega’s om me af te leiden of om me in te laten zien dat ik overdrijf.” Op een gegeven moment moest ze zelfs naar de dokter, die haar aanraadde om wat tijd vrij te zijn. “Ik lachte en zei dat ik dan dakloos zou zijn, aangezien ik niet betaald krijg als ik ziek ben.”

Hoewel Nicola zich soms zorgen maakt, is ze ook blij dat ze niet op een kantoor werkt met een strenge baas en waar je je schuldig voelt als je je een dag ziek meldt. Collega freelancer Amy Davies is gek op de vrijheid die ze heeft, maar voelt zich wel extreem alleen en geïsoleerd. “Maar mijn hond heeft mijn leven beter gemaakt. Ik ken veel mensen die werken in co-working spaces of koffietentjes werken maar daar heb ik nooit heel veel mee gehad.”

Lucia James heeft inmiddels een vaste baan maar heeft ook van het freelance leven geproefd, waar ze totaal niet over te spreken is. “Freelancen is de weg naar depressie en angst omdat je niet echt iets te doen hebt als je geen deadline hebt.” Vooral in de winter, vertelt ze. “Winter plus depressie plus freelancen staat gelijk aan hel. Ik voelde me de meest zielige persoon ooit en raakte mijn motivatie kwijt.” Anderen zijn bang voor het idee dat je als freelancer geen echte doorgroeimogelijkheden hebt.

Terwijl de een dus nooit meer zou willen freelancen, is de ander alleen maar lovend over de manier van werken. Eigenlijk is het dus voor iedereen anders, het is maar net hoe je erin staat. Wetenschappelijk onderzoek is er (nog) niet naar gedaan. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Als je dit (meer) doet heb je grotere kans op die baan >

Bron: Metro UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook