Op deze manier ontdek je wat Facebook allemaal van jou weet

Houd je vast...

Als jij een Facebook-account hebt, word je flink in de gaten gehouden. Niet alleen door de exen van je vriend, maar vooral door Facebook zelf en door de bedrijven die de best passende advertenties aan jou laten zien. Heb je bijvoorbeeld net de nieuwe items van De Bijenkorf gecheckt? Dan kom je er nog geen minuut later overal advertenties van tegen, toch?

Vaak laat je zonder dat je het door hebt – je bent immers zo verstandig nergens je gegevens in te vullen – overal een beetje informatie over jezelf achter. En Facebook weet meer van je dan je denkt; niet alleen wie je vrienden zijn maar ook welke telefoon je hebt bijvoorbeeld. Misschien toch eens goed om te checken wat het sociale medium van jou weet!

Ga op je profiel naar je instellingen (settings) en klik op advertenties (ads). Hier staat alle info op basis van jouw profiel en Facebook-gebruik. Kijk vooral eens onder het kopje ‘jouw informatie’ (your information) en ‘jouw categorieën’ (your categories); het zal je verbazen wat het netwerk allemaal over je weet.

Moeten we hier dan zomaar mee dealen? Nee hoor, je kunt er gelukkig een stokje voor steken door handmatig categorieën te verwijderen. Dit betekent niet dat Facebook je niet meer achtervolgt, maar op deze manier kun je wel het een en ander sturen.

O no: iemand stiekem ‘stalken’ via Facebook is niet meer mogelijk >

Bron: HLN, Good Housekeeping | Beeld: iStock

Laatste nieuws