Er is een aantal dingen die je absoluut niet op LinkedIn moet zetten, hoe strategisch ze ook lijken. Maar zet je er de juiste informatie op, dan wordt jouw kans op je droombaan vele malen groter. Hoe je het sociale netwerk zo goed mogelijk benut?
1/ Meer dan een papieren cv
Onthoud dat LinkedIn meer is dan een papieren cv en behandel het dan ook op deze manier. Probeer clichés zo veel mogelijk uit de weg te gaan en je creativiteit te gebruiken. Heel veel mensen begeven zich op LinkedIn, ook in jouw branche. Het is dus belangrijk dat je opvalt met jouw profiel. Door werk toe te voegen dat je in het verleden hebt gedaan, krijgen recruiters een beter beeld van wat jij in je mars hebt en waar je naar op zoek bent.
2/ Bouw een goed netwerk op
Hoe meer connecties je hebt, hoe beter je zichtbaar bent. Jouw profiel zal als suggestie tevoorschijn komen bij iemand die jij misschien niet kent, maar wel in hetzelfde vakgebied werkt als jij. Of het wel of geen go is om mensen uit te nodigen die je niet kent, lees je hier.
3/ Zorg dat je goed vindbaar bent
Dit heeft met het bovenstaande punt te maken, maar ook met wat je in jouw functieomschrijving zet. Recruiters zoeken op LinkedIn vaak direct op functies in de zoekbalk, dus zorg ervoor dat jij ook bovenaan het rijtje staat als ze zoeken op bijvoorbeeld een receptioniste.
4/ Volg de bedrijven waar je zou willen werken
Niet alleen personen, maar ook veel bedrijven hebben een pagina op LinkedIn. Hierop worden onder meer vacatures en ontwikkelingen van bedrijven gedeeld. Daarnaast kun je zien of een van jouw connecties bij het bedrijf werkt. Goed om bij te houden!
5/ Houd je profiel up-to-date
Misschien heb jij je afgelopen baan of banen niet via LinkedIn gevonden en voelt het zinloos om je profiel bij te houden, maar recruiters gebruiken het netwerk wel degelijk om potentiële nieuwe werknemers aan te trekken. Ook als je een carrièreswitch zou willen maken, kun je dat op je LinkedIn-profiel zetten. Er kunnen maar beter zo veel mogelijk mensen van op de hoogte zijn, toch?
6/ Doe research
Heb je een sollicitatiegesprek op de planning staan, dan is het nooit verkeerd om via LinkedIn alles op te zoeken over het bedrijf. Maar vergeet ook niet degene op te zoeken met wie je een gesprek hebt; zo weet je precies tegenover wie je zit en wat zijn of haar functie is. Dit kun je natuurlijk ook doen als je een belangrijke meeting hebt. Door bijvoorbeeld te vragen naar iemands functie en eerdere projecten kun je ongemakkelijke stiltes voorkomen.
7/ Laat zien dat je een gemotiveerde zoeker bent
Op zoek naar een nieuwe baan? Wees dan vooral niet bang om het te laten zien. Plaats regelmatig een statusupdate, houd in de gaten wat anderen plaatsen en like berichten van bedrijven. Door al deze dingen te doen, blijf jij zichtbaar en dit laat zien hoe gemotiveerd jij bent.
Bewezen: van deze studies krijg je het snelst spijt >
Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock