Altijd honger? Dit onverwachte ingrediënt kan de oorzaak zijn

En misschien nog wel erger: de meeste mensen gebruiken het iedere dag.

Altijd honger? Dit onverwachte ingrediënt kan de oorzaak zijn

Regelmatig last van een knorrende maag? Dan zijn er simpele aanpassingen die je kunt doen in je eetpatroon, meldt Grazia. Stap bijvoorbeeld van wit brood of witte pasta over naar een volkoren variant, zodat je langer een vol gevoel hebt. Wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat één specifiek ingrediënt vaak een grote boosdoener is. En misschien nog wel erger: de meeste mensen gebruiken het iedere dag.

Geloof het of niet, maar het is een ingrediënt dat bijna standaard wordt gebruikt in ieder gerecht: zout. Lange tijd werd gedacht dat dit je een dorstig gevoel bezorgt, maar uit onderzoek onder Russische astronauten kwam een hele andere conclusie naar voren. Zout zou namelijk vooral veel invloed hebben op je hongergevoel.

Voor het onderzoek nam een groep astronauten tussen 2009 en 2011 deel aan vluchtsimulaties. Hiervoor leefden zij maandenlang in een gecontroleerde omgeving, waardoor het voor de onderzoekers gemakkelijk was om de zoutinname van een deel van de proefpersonen terug te brengen van 12 gram per dag (gemiddeld in een Russisch dieet) naar 6 gram per dag. Voor het andere deel van de groep bleef de hoeveelheid zout hetzelfde.

De verwachting was dat de astronauten die minder zout binnenkregen minder water zouden drinken, iets wat totaal niet het geval bleek. De groep met de hogere zoutinname dronk juist minder dan de groep deelnemers met een lagere zoutinname. Daarnaast hadden de astronauten die meer zout binnenkregen vaker last van een hongergevoel, ondanks het feit dat ze evenveel calorieën binnenkregen. "Als je er over nadenkt, is het logisch dat je lichaam er alles aan doet om zoveel mogelijk vocht binnen te houden als je veel zout eet", legt Jens Titze van de Vanderbilt University uit. "Ik vermoed dat onze nieren een manier hebben gevonden om het waterverlies te beperken en meer water vast te houden. Dat proces kost energie en daarom krijg je er ook meer honger van."

Wat er met je lichaam gebeurt als je met een beha aan slaapt >

Bron: Grazia, HLN | Beeld: iStock