Science says: doordeweeks sporten hoeft niet meer

Voelde jij je schuldig omdat je vanavond niet bent gegaan? No worries!

Ben jij direct uit je werk op de bank geploft met een reep chocola in plaats van dat je naar de sportschool bent gegaan? Voel je niet schuldig: uit onderzoek blijkt dat alleen sporten in het weekend ook al voldoende is.

Onderzoekers van de School of Sport, Exercise and Health Sciences van de University of Loughborough volgden gedurende tien jaar zo’n 63.000 Britse en Schotse veertigplussers. Uit deze studie blijkt dat één of twee keer per week een uur flink wandelen, de kans op een langer leven vergroot. Zou je dit uur verdelen over meerdere dagen, dan heeft dat juist geen positieve invloed op je gezondheid.

Fantastisch nieuws zou je denken, maar helaas is er een kanttekening. Sporten in het weekend zou volgens epidemioloog Hannah Arem en bewegings- en voedingsonderzoeker Loretta DiPietro dan wel zorgen voor een langer leven, maar over de effecten op stress, chronische ziektes en de mentale gezondheid wordt in het onderzoek niets gezegd.

Bovendien gaan de twee deskundigen niet in op het vele zitten door mensen met bijvoorbeeld een kantoorbaan. Voor mensen die dagelijks meer dan tien uur zittend doorbrengen (sorry), is alleen sporten in het weekend niet voldoende. Dan moet je dus wél iedere dag goed bewegen. Zit je dagelijks vier uur of minder, dan mag jij op doordeweekse avonden gewoon de sportschool skippen. Yes!

De beste work-out volgens je sterrenbeeld >

Bron: NRC | Beeld: iStock

Laatste nieuws