Op zoek naar een nieuwe baan? Je gewicht speelt blijkbaar een rol

Terwijl het niets zou moeten uitmaken...

Je huidskleur en afkomst zouden geen invloed moeten hebben als je op zoek bent naar een baan, evenmin als de vorm van je lichaam. Toch blijkt uit onderzoek dat dat laatste punt wel degelijk een rol speelt: vrouwen met een normaal tot zwaar postuur, zouden minder kans maken op een klantgerichte baan dan slanke vrouwen. 

Wetenschappers van de University of Alabama kwam tot de ontdekking dat mensen met overgewicht – met name vrouwen – vaker gediscrimineerd worden dan gedacht werd. Vollere vrouwen hebben minder kans om aangenomen te worden, zo staat er te lezen in het vakblad Plos One.

Foto’s beoordelen

Voor het onderzoek werden 120 blanke proefpersonen gebruikt, 60 mannen en 60 vrouwen. Zij werden gevraagd om foto’s van veertig onbekenden te beoordelen en aan te geven welke mensen ze zouden aannemen voor een klantgerichte functie.

Wat ze van tevoren meekregen was dat de mensen op de foto’s allemaal over dezelfde kwaliteiten beschikten – wat ze niet wisten was dat de studie draaide om het gewicht. 

Mannen vs. vrouwen

Uit de antwoorden van de ondervraagden blijkt dat de proefpersonen minder snel een vollere vrouw zouden aannemen voor een klantgerichte functie. Dat geldt echter niet voor mannen; bij hen speelt gewicht geen rol. Het onderzoeksteam concludeert dus dat vrouwen met een normaal tot iets zwaarder gewicht minder kans maken op een baan dan slanke vrouwen.

Allesbehalve de bedoeling, toch?

Bijna een nieuwe baan? Zo kom je erachter hoeveel salaris je waard bent >

Bron: Plos One | Beeld: iStock

Laatste nieuws