Waarom je nooit fruit moet eten na je workout

Je strakke figuur zal eronder lijden.

Lees ook

Dat fruit goed voor je is, dat weten we; er zitten veel vitaminen in die je dagelijks nodig hebt. Maar het eten van fruit op de verkeerde momenten kan ervoor zorgen dat je aankomt. 

Volgens personal trainer Callum Melly, oprichter van Body in 8, vergeten veel mensen dat voedsel puur brandstof is voor je lichaam. We zouden dus alleen dingen moeten eten die ons dagelijks energie geven, vooral als het gaat om koolhydraten. Het is dan ook belangrijk dat je eet op specifieke tijden, afhankelijk van wanneer je die energie nodig hebt.

Zo zit dat dus

Koolhydraten worden opgeslagen als glycogeen in de spieren en in de lever. Als je veel reserve glycogeen hebt, worden koolhydraten sneller omgezet in vet. Wanneer je net wakker bent, zijn de reserves glycogeen laag en worden koolhydraten meteen omgezet in energie.

De fructose (koolhydraten) uit fruit wordt niet opgeslagen in je spieren maar in de lever. Daarom is het belangrijk dat de suikers van het fruit meteen worden omgezet in energie. Fruit dat je eet ná je workout wordt sneller omgezet in vet, want op dat moment heb je die brandstof niet nodig.

Om er de maximale energie uit te halen, kun je het beste ’s ochtends fruit eten of vijftien minuten vóór je workout. Dan zijn de glycogeen-reserves laag en verbruikt je lichaam de fructose meteen, waardoor het niet wordt opgeslagen als vet.   

Is een warm bad beter dan sporten? >

Bron: Daily Mail | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook