Zo blijf je wakker op het werk zónder koffie

Wakker blijven zonder koffie doe je zo.

Lees ook

Geen coffee o’clock meer

Wil jij van jouw koffieverslaving op kantoor af? Met deze alternatieven blijf je toch gefocust en productief.

1/ Luister naar opzwepende muziek

Fijne deuntjes kunnen een enorm goede stimulans zijn. Hoe het zit: muziek roept een bepaalde emotie op en dat zorgt ervoor dat delen van het brein worden geactiveerd. Anders dan veel mensen denken helpt niet harde, maar juist zachte muziek beter om je te focussen, zegt wellnessblog Well Aware. Dat komt doordat je goed moet luisteren – zo wordt je brein constant gestimuleerd.

2/ Beweeg genoeg

Als je moe bent plof je vaak snel neer, maar dat is niet slim, want fysieke inspanning kan je enorm oppeppen. Als je sport komt het stofje endorfine vrij en dat maakt je de rest van de dag scherper en fitter. Dat zegt Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde, tegen de Volkskrant. ’s Ochtends een kleine work-out doen of lopend lunchen is daarom een slim idee.

3/ Hydrateer

Ons bloed bestaat voor een groot deel uit water. Een gebrek aan hydratatie kan er daardoor voor zorgen dat ons bloed dikker wordt, waardoor het hart harder moet pompen. Dat leidt weer tot vermoeidheid. Als je je moe voelt kan dat dus ook een teken van uitdroging zijn. Drink genoeg water als je een tikkeltje slaperig bent; het kan wonderen doen.

4/ Zorg voor genoeg daglicht

De zon is een belangrijke bron van energie. Jouw biologische klok wordt namelijk voor een deel bepaald door de blootstelling aan zonlicht – genoeg zon overdag zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. Even naar buiten gaan kan dus absoluut geen kwaad, en met een beetje geluk geeft de frisse lucht je nog een energieboost ook.

Waarom elk weekend drie dagen zou moeten duren >

Laatste nieuws

Zie ook